Το τριήμερο της Πεντηκοστής οι παραλίες ήταν γεμάτες στα γερμανικά νησιά όπως το Ζυλτ και το Σαρμπόιτζ. Η δήμαρχος μάλιστα του Σαρμπόιτζ αναγκάστηκε να δώσει εντολή να κλείσει η παραλία στον κόλπο του Λύμπεκερ για τους εκδρομείς. Δυο μέρες νωρίτερα εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν να μπουν σε μια τουαλέτα στην παραλία του Κάμπενερ στο Ζυλτ.

Οι δημοτικές αρχές στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και τη Βαλτικής, περιμένοντας χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, προσπαθούν να γίνουν ευρηματικοί όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle. Προσπαθούν να βρουν νέα συστήματα διοχέτευσης των οχημάτων για παρκάρισμα, τοποθετούν κολλητικές ταινίες στο έδαφος για να ξεχωρίζουν οι αποστάσεις, δημιουργούν από μονοδρόμους που οδηγούν στις παραλίες, μέχρι και… ειδικές εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα. Για την παραλία του Λύμπεκερ δοκιμάζεται πράγματι μια νέα εφαρμογή για την παραλία. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ακριβώς για application, όπως λέει η Ντόρις Βίλμερ Χούπερτς, εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας τουρισμού του Λύμπεκερ. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί όπως για παράδειγμα οι κρατήσεις θέσεων στο θέατρο. Οι εκδρομείς μπορούν να βλέπουν ποιες θέσεις είναι κενές στην παραλία, να κάνουν κράτηση και να αγοράζουν το σχετικό εισιτήριο.

Όπου υπάρχει χώρος δεν χρειάζεται η εφαρμογή

Οι ντόπιοι, αλλά και οι παραθεριστές που έχουν κάνει κρατήσεις σε δωμάτια και ξενοδοχεία θα έχουν ούτως ή άλλως θέση στην παραλία. «Αυτή είναι μια υπηρεσία για τους εκδρομείς» λέει και πάλι η Ντόρις Βίλμερ Χούπερτς. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να φεύγει κανείς από το Αμβούργο, να φθάνει στην παραλία για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει άδεια θέση. Οι παραλίες στον κόλπο του Λύμπεκερ είναι ιδιαίτερα αγαπητές στον κόσμο, αλλά επειδή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες γεμίζουν γρήγορα.

Σε άλλες παραλίες όπως στο Σανκτ Πέτερ Όρντινγκ υπάρχει πολύς χώρος και ο κόσμος δεν χρειάζεται να στριμώχνεται άρα δεν χρειάζεται και κάποια αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό.

Ούτε για τις παραλίες του Ούζεντομ στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία σχεδιάζεται κάποια εφαρμογή. Η κατάσταση εκεί μοιάζει με αυτή πριν από τον κορονοϊό. Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, πολλοί περιπατητές στους δρόμους και στις παραλίες, γεμάτα καφέ. Παρόλα αυτά δεν θα υπάρξει επιτήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου. Σύμφωνα με την Ναντίν Ρίντορφ, «οι ακτές είναι δημόσιο αγαθό» και, όπως αναφέρει, δεν της έτυχε ποτέ μέχρι σήμερα κάποιος να έρθει τόσο κοντά στην παραλία.

Πρέπει και να θέλεις για να τηρήσεις τις αποστάσεις…

Στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, σε αντίθεση με Σλέσβιχ-Χολστάιν, ισχύει ακόμα η απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών από άλλα κρατίδια. Παρόμοιο είναι το καθεστώς και στα νησιά Νορντερνλεϊ και Μπόρκουμ, όπου απαγορεύεται η είσοδος τουριστών. «Όσο δεν έχουμε τουρίστες δεν έχουμε και υπερχρήση των παραλιών» λέει ο υπεύθυνος της τουριστικής υπηρεσίας της περιοχής.

Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτά τα νησιά, όπως και στην υπόλοιπη Κάτω Σαξωνία, γίνεται σταδιακά. Πρώτα θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μετά τα ξενοδοχεία, δηλώνει ο Φρανκ Ούλριχς, δήμαρχος του Νορντνεράι. Κατά την διάρκεια της υψηλής σεζόν, σε κάποια Σαββατοκύριακα ο αριθμός των εκδρομέων αγγίζει μάλιστα τις 10.000.

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα και αργίες στη Γερμανία υπήρχε απαγόρευση εισόδου τουριστών στο νησί Σανκτ Πέτερ Ορντινγκ. Όπως λέει ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χολστάιν Ντάνιελ Γκύντερ, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις τουριστικές περιοχές, αλλά θα υπάρχουν έλεγχοι ούτως ώστε «οι τουρίστες να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο σαν τις σαρδέλες».

Τέλος, ικανοποιημένος από την αρχή της σεζόν, δηλώνει και ο επικεφαλής της υπηρεσίας τουρισμού στο Ρόστοκ Βαρνεμύντε Ματίας Φρομ. Πιο αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των αποστάσεων, θεωρεί πως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. «Οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν τους άλλους, εάν το θέλουν» λέει. «Αλλά θα πρέπει να το θέλουν» τονίζει.