Την ώρα που τη συζήτηση στις καινούριες τηλεοράσεις μονοπωλεί πια η επιλογή τεχνολογίας (OLED ή LCD ή QLED) και το λειτουργικό σύστημα, το θέμα της ανάλυσης μόνο λυμένο δεν είναι.

Η αγορά νέας τηλεόρασης έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες, καθώς οι επιλογές είναι πια πάρα πολλές και το τοπίο θολό.

Κι ενώ συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας δεν θα βρεις, καθώς τα περισσότερα καθορίζονται από το κόστος που είσαι έτοιμος να πληρώσεις, όλα έχουν να κάνουν με τις τηλεοπτικές ανάγκες.

Και μιλώντας για τηλεοπτικές ανάγκες, η ανάλυση του μικρού δέκτη είναι αποφασιστικής σημασίας στις μέρες μας. Αν αγοράζεις τηλεόραση το 2019, θα αγοράσεις πιθανότατα τηλεόραση στα 4K. Τηλεόραση με ανάλυση 3840×2160 pixels δηλαδή, η οποία μπορεί να χωρέσει τέσσερις 1080p τηλεοράσεις εντός της. Σε επίπεδο pixels πάντα.

Αν πας για τηλεόραση μικρότερη από τις 40 ίντσες, τότε και τα μοντέλα 1080p είναι ικανοποιητικότατα. Και τα περισσότερα εξάλλου που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αν πάντως αντέχει η τσέπη σου, κι εδώ η επιλογή των 4K είναι η ιδανική.

Λέγοντας αυτά, ο διάλογος συνεχίζει να μαίνεται αναφορικά με το αν μπορεί ο εγκέφαλός μας να επεξεργαστεί τα δεδομένα της ανάλυσης 4K από τις συνήθεις αποστάσεις που βλέπουμε τηλεόραση.

Μόνο που οι 4K τηλεοράσεις δεν έχουν απλώς περισσότερα pixels. Αλλά και καλύτερη χρωματική απόδοση και υψηλότερο δυναμικό εύρος. Χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη εμπειρία θέασης, ανεξαρτήτως απόστασης και ιντσών της συσκευής.

Κάποια στιγμή στο μέλλον θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τη μετάβαση στα 8K (τέσσερις φορές περισσότερο από το 4K), αυτό το μέλλον απέχει όμως αρκετά και για την ώρα το 8Κ φαντάζει σωστή σπατάλη…