Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Συνέχεια στο θάνατο του Aaron Swartz δίνουν οι Anonymous

«Επίθεση» διαμαρτυρίας στο site του MIT από τη γνωστή οργάνωση


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
16:43
14/01/2013
Συνέχεια στο θάνατο του Aaron Swartz δίνουν οι Anonymous
7
loading

Την περασμένη Κυριακή, και μετά την ανακοίνωση του MIT για τη διεξαγωγή έρευνας, η ομάδα ηλεκτρονικών ακτιβιστών, Anonymous, «επιτέθηκε» στην ιστοσελίδα του γνωστού πανεπιστημίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση της αυτοκτονίας του νεαρού Aaron Swartz.

Η επίθεση έλαβε χώρα, λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του MIT, Rafael Reif, που έκανε γνωστή την πρόθεση του πανεπιστημίου να διερευνήσει την υπόθεση.

Ο Swartz είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2011 με την κατηγορία της υποκλοπής 4 εκατομμυρίων εγγράφων από τις βιβλιοθήκες των MIT και JSTOR, που είχαν να κάνουν με επιστημονικά και ακαδημαϊκά άρθρα. Αν καταδικαζόταν, θα έπρεπε να καταβάλλει το πρόστιμο των 4 εκατομμυρίων δολαρίων και να εκτίσει ποινή 50 χρόνια φυλάκισης.

Σε μήνυμα που άφησαν οι Anonymous, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο site του MIT, τόνισαν πως «δεν έχει σημασία αν οι ποινικές διώξεις της κυβέρνησης έπαιξαν ρόλο στην αυτοκτονία του Swartz ή όχι, σημασία έχει η τραγελαφική απόδοση της δικαιοσύνης, η στρεβλή και διεστραμμένη σκιά της, που ο Aaron αγωνιζόταν εναντίον της, απελευθερώνοντας χρηματοδοτούμενες επιστημονικές έρευνες που ακόμα και αυτοί που έχουν πληρώσει, πολλές φορές δεν είχαν πρόσβαση».

Τέλος, αναφορά γίνεται και για αναδιαπραγμάτευση των νόμων που διέπουν το Internet, την πνευματική αλλά και την ουσιαστική ιδιοκτησία, καθώς και σε μία ανανεωμένη δέσμευση για «ελεύθερο και χωρίς σύνορα Internet».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar g3a3

  ελα μωρε με τους ανονυμους
  μοδα γινανε κιαυτοι
  ολοι μες στο κολπο ειναι και εσεις καθεστε και τα κοιτατε και νομιζεται οτι εινα ισωτηρες η κανουν το σωστο και σωζουν κοσμο
  ποιος ξερει τι [..] ειναι καιυτα που εξηπηρετουν αλλονων συμφεροντα
  ξυπνατε και ξεκολατε απο τις οθονες τα κουτια και οτιδηποτε τετραγωνο!

 2. avatar Κωστας Μ.

  Σορρυ αλλά οι ανώνυμοι το εχουν παρακανει ...
  Εδω ενα αστειο λογοτεχνικο βιβλιο και εχει κοπυρα'ι'τ και πνευματικα δικαιωματα...
  και δεν θα έχει μια σοβαρή επιστημονική έρευνα ?
  Φυσικά και δεν δικαιούται ο καθένας να έχει πρόσβαση σε επιστημονικές έρευνες και πορίσματα .
  Είναι αυτονόητο αυτό , τόσο αυτονόητο όσο ότι ο ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί.

  1. avatar Nefarius

   η παραγωγή έρευνας από πανεπιστημιακούς ερευνητές συνοψίζεται στα εξής: μια ομάδα ξοδεβει χρόνο και χρήματα (από επιχορηγήσεις οκ αλλά και πάλι είναι χρήματα) για να παραγάγει αποτελέσματα, τα δίνει δωρεάν σε ένα περιοδικό, το περιοδικό τα δίνει σε άλλους ερευνητές που τα κρίνουν, πάλι δωρεάν, για να δημοσιευτεί τελικά το άρθρο. Το περιοδικό ΑΠΑΙΤΕΊ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΕΙΣ για να δημοσιευτεί Η ΔΙΚΙΆ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΆ, και μετά χρεώνει άλλους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά που έγραψες, που εσύ έδωσες δωρεάν στο περιοδικό, και για τα οποία, παρότι ΔΙΚΙΆ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΆ, έχεις κάνει πλήρη copyright transfer στο περιοδικο! Συνειδητοποιείς οτι ο ερευνητής έχει ευθύνη για τη δουλειά που δημοσιεύει, αλλά όλο το copyright τελικά ανήκει στο περιοδικό; Πρόκειται για ένα εντελώς παράλογο σύστημα που βολεύει μερικούς μεγάλους εκδοτικούς οίκους να βγάζουν εκατομμύρια, και το οποίο ουσιαστικά επιβραδύνει την επιστημονική πρόοδο, γιατί πολλά άρθρα που υπάρχουν δημοσιευμένα δεν είναι διαθέσιμα για τους ερευνητές που τα χρειάζονται.
   Και το κόστος είναι τρελό, ζητούν 30 δολαρια για μία ώρα πρόσβαση πχ... Δουλεύω σε ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να φανταστείς, η κεντρική βιβλιοθήκη αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνδρομή για πολλά συγγράματα, λόγω του τεράστιου κόστους. Επαναλαμβάνω, κόστος για κάτι που δόθηκε ΔΩΡΕΑΝ στο περιοδικό, και για το οποίο ο συγγραφέας δεν έχει πια το copyright.

   1. avatar stelios

    Η πνευματική ιδιοκτησία δεν υφίσταται γιατί δεν υπάρχει παρθενογέννεση. Έιμαστε όντα που δεχόμαστε και αναγεννάμε.. τα πάντα... Σε ποίον ανήκει το Αρχικό?

  2. avatar stelios

   Καλά, είσαι σοβαρός? Δεν μπορεί να τα εννοείς...

   1. avatar StDumas

    άμα φίλε μου κανείς εσύ μια έρευνα και χαλάσεις 2 χρόνια για αυτήν δεν φαντάζομαι να θέλεις να έχω εγώ τα ευρήματα της να τα κάνω ότι θέλω έτσι δεν είναι ?

   2. avatar KJ4576

    Στέλιο τουλάχιστον αρχικά και μένα το σχόλιο του Κώστα μου ακούστηκε άσχημα.
    Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς, τις έρευνες πολλές φορές τις χρηματοδοτούν εταιρίες για ιδιωτική χρήση των αποτελεσμάτων τους.
    Αν πάλι η έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα τότε ναι, για μένα πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση στα αποτελέσματά της.
    Πάντως η ποινή του θεωρώ πως ήταν όντως υπερβολική.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει