Τώρα που τα Windows 8 κυκλοφόρησαν στην αγορά και ήδη βρίσκονται σε εκατομμύρια υπολογιστές, η εταιρεία ασφαλείας BitDefender διεξήγαγε μια αρκετά ενδιαφέρουσα δοκιμή για να δοκιμάσει την ασφάλεια τους.

Πήρε 385 δείγματα από τα πιο δημοφιλή malware που βρήκε τους προηγούμενους έξι μήνες και τα έβαλε σε έναν υπολογιστή με Windows 8 για να δει πως θα τα πήγαινε το λειτουργικό, με ενεργοποιημένο βέβαια τον Windows Defender, το σύστημα προστασίας της Microsoft.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μόνο 61 δείγματα, σχεδόν το 15,84% του συνόλου, κατάφερε να μολύνει το λειτουργικό.

Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν είναι ιδανικός, δείχνει όμως πως η νέα έκδοση των Windows είναι ίσως πιο ασφαλής από τις προηγούμενες, αν και η BitDefender δεν αναφέρει ανάλογα ποσοστά για τα Windows XP ή τα Windows7.

Το σίγουρο είναι πως όσο περνάει ο καιρός το Windows Defender θα συνεχίζει να ενημερώνεται, γεγονός που αναμένεται να ρίξει ακόμα περισσότερο το ποσοστό αυτό. Για την BitDefender όμως αυτό δεν αρκεί.

«Ως μέσο προστασίας του υπολογιστή από ιούς, κλοπή δεδομένων και άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού, το Windows Defender είναι καλύτερο από το τίποτα. Αλλά όχι πολύ καλύτερο. Τα περισσότερα από τα δημοφιλή antivirus μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά» γράφει η BitDefender σε ανακοίνωση της για να συμπληρώσει πως «το συμπέρασμα είναι σαφές: η χρήση του υπολογιστή χωρίς πρόγραμμα ασφαλείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Συγκριτικά, με τον Windows Defender απενεργοποιημένο, το 60,78% των δειγμάτων, 234 στον αριθμό, εκτελέστηκαν κανονικά, 138 δεν μπόρεσαν να εκτελεστούν για διάφορους λόγους, 6 εκτελέστηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν και 7 αποκλείστηκαν από το User Account Control του λειτουργικού.