Μια νέα εφαρμογή για iPad κυκλοφόρησε πρόσφατα η οποία προσφέρει λεπτομερείς σαρώσεις του εγκεφάλου του διάσημου φυσικού Albert Einstein, όπως τις κατέγραψε πρώτος ο γιατρός που εκτέλεσε την αυτοψία του.

Η εφαρμογή με το όνομα NMHMC Harvey αναπτύχθηκε από το Εθνικό Μουσείο Υγείας και Ιατρικής του Σικάγο, το οποίο είναι παρακλάδι του Μουσείου Υγείας και Ιατρικής του Υπουργείου Αμύνης και χρησιμοποιεί διαφάνειες που κατασκεύασε ο παθολόγος Thomas Harvey κατά την διάρκεια της αυτοψίας του Αϊνστάιν το 1955.

Ο εγκέφαλος του φημισμένου φυσικού μάλιστα έχει πλούσια ιστορία. Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του και την αυτοψία του από τον Harvey, ο εκκεντρικός παθολόγος τον διαχώρισε σε 240 κομμάτια τα οποία αποθήκευε σε βάζα στο σπίτι του. Με την πάροδο των ετών δώρισε κάποια από αυτά σε διάφορους ερευνητές και ιδρύματα της Αμερικής, ανάμεσα τους το Πανεπιστήμιο του Berkeley και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Princeton.

Όπως αναφέρει το Associated Press, τα πρώτα slides του εγκέφαλου του Αϊνστάιν είχαν χρησιμοποιηθεί στην μελέτη «Lancet» το 1999 η οποία απέδειξε πως ο βρεγματικός λοβός του επιστήμονα, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των μαθηματικών και της ομιλίας, ήταν 15% μεγαλύτερη από το κανονικό.

Η εφαρμογή πωλείται στο App Store για 9.99 δολάρια, περίπου 7.76 ευρώ, και απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές αλλά και ερασιτέχνες που δεν είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις διαφάνειες από πρώτο χέρι.