Η μεγαλύτερη και ισχυρότερη φωτογραφική μηχανή του κόσμου ονομάζεται Dark Energy Camera και βρίσκεται τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο Blanco στην έρημο Atacama.

Αποτελείται από 62 συνδεδεμένες φωτογραφικές μηχανές οι οποίες της δίνουν τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών συνολικής ανάλυσης 570 megapixels! Σχεδιάστηκε για καθαρά επιστημονικούς λόγους και η κατασκευή της κράτησε περίπου 8 χρόνια.

Απώτερος σκοπός των επιστημόνων είναι με τη χρήση της Dark Energy Camera να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα της εξέλιξης του σύμπαντος, να διερευνήσουν την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης καθώς και τη σχέση που μπορεί να έχει αυτή με την ταχύτερη διαστολή του σύμπαντος.

«Δουλεύει όπως ακριβώς όλες οι άλλες ψηφιακές φωτογραφικές» είπε ο αστρονόμος Josh Frieman από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, «απλά είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο ευαίσθητη και τοποθετημένη επάνω σε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο».

«Τη χρησιμοποιούμε για να πάρουμε καλύτερες μετρήσεις της κοσμικής εξάπλωσης του σύμπαντος» συμπλήρωσε ο Frieman, «θέλουμε να μετρήσουμε την εξέλιξη της δομής του σύμπαντος. Ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να κάνουμε μια πραγματικά μεγάλη έρευνα του ουρανού».

Μέσα στα επόμενα χρόνια η κάμερα αναμένεται να φωτογραφήσει πάνω από 300 εκατομμύρια γαλαξίες. Αφού κατηγοριοποιήσουν αυτούς τους γαλαξίες με βάση την ηλικία τους, την μορφή τους και την απόσταση τους από την Γη, οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γαλαξίες στροβιλίζονται και συμπλέκονται, γεγονός που θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της διαστολής του σύμπαντος και τον ρόλο που μπορεί να έχει σε αυτό η σκοτεινή ύλη.