Στο επίκεντρο σκανδάλου έχει βρεθεί το Facebook μετά τις καταγγελίες για προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή εταιρεία με έδρα τη Βρετανία, την οποία είχε προσλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ για την προεκλογική του εκστρατεία του 2016.

Ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν, που συγκέντρωσε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, κατήγγειλε ότι το Facebook και η εν λόγω εταιρεία Cambridge Analytica τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από τον καθηγητή ψυχολογίας. Εκείνος δημιούργησε μια εφαρμογή, την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Facebook, στη συνέχεια ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική περί περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία στην Cambridge Analytica.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν σοκ για εμένα» δήλωσε ο Κόγκαν στο BBC. «Πιστεύω ότι ουσιαστικά τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica με χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Η Cambridge Analytica μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας».

Ο επικεφαλής της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που αποπέμφθηκε χθες, δήλωσε σε βίντεο που καταγράφηκε με κρυφή κάμερα ότι η εταιρεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Τραμπ. Ο Κόγκαν ωστόσο απάντησε ότι η Cambridge Analytica «υπερβάλει» για την ακρίβεια των δεδομένων που έλαβε και ότι οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να έβλαψαν την εκστρατεία του Τραμπ.