Εάν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τότε πόσο αξίζει μια φωτογραφική μηχανή που προσφέρει και γραπτή περιγραφή μαζί με τις εικόνες της;

Αυτή η πρωτότυπη συσκευή περιγράφει σε λίγες λέξεις την εκάστοτε σκηνή που καταγράφεται και εκτυπώνει το κείμενο σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί.

Η «Περιγραφική Κάμερα» (Descriptive Camera) αποτελεί δημιουργία του Ματ Ρίτσαρντσον, και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μια κανονικής φωτογραφικής μηχανής – με τη περιγραφή ως πρόσθετο πλεονέκτημα.

Ο Ρίτσαρντσον περιγράφει στο blog του πως λειτουργεί η συναρπαστική τεχνολογία του.

Όσον αφορά το φωτογραφικό κομμάτι, η κάμερα λειτουργεί όπως κάθε άλλη. Όλη μαγεία βρίσκεται στη περιγραφή της φωτογραφίας.

Μέσω του Amazon Mechanical Turk, οι χρήστες μπορούν να πληρώνουν άλλους για να επεξεργάζονται δεδομένα για μια μικρή χρηματική αμοιβή. Έτσι, μέσω μιας webcam, που είναι συνδεδεμένη στη μηχανή, διάφοροι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να εξετάζουν τις φωτογραφίες και να συγγράφουν μια μικρή περιγραφή για 1.25 $ περίπου, με μέσο χρόνο απόκρισης τα έξι λεπτά – αν και ο Ρίτσαρντσον ισχυρίζεται ότι διαρκεί τρία περίπου λεπτά.

Για παράδειγμα, η περιγραφή ενός κτιρίου πόλης έχει ως εξής: «Αυτή είναι μια ξεθωριασμένη φωτογραφία ενός ερειπωμένου κτιρίου. Φαίνεται πως έχει ανάγκη αρκετών επισκευών».