Όσοι θέλουν να προστατεύσουν τα δεδομένα που μεταφέρουν σε USB στικάκια, συνήθως χρησιμοποιούν συσκευές που με αλγόριθμους διασφαλίζουν ότι τα αρχεία τους θα παραμείνουν απρόσιτα ακόμη και αν κάποιος κλέψει το στικάκι.

Ωστόσο, μία εταιρία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την ιδέα αυτή, παρουσιάζοντας ένα USB stick που όχι μόνο διαθέτει προστασία σε επίπεδο λογισμικού αλλά και σε επίπεδο υλικού. Αυτό συμβαίνει διότι το «Crypteks USB», όπως είναι η ονομασία της συσκευής, συνοδεύεται από έναν κύλινδρο αλουμινίου, μέσα στον οποίο «κρύβεται».

Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον κύλινδρο αυτό, πρέπει να περιστρέψει τα πέντε ξεχωριστά του κομμάτια, φέρνοντας αυτά στις σωστές τους θέσεις ώστε να αποκαλυφθεί ο πενταψήφιος κωδικό από λατινικούς χαρακτήρες.

Η συσκευή είναι εμπνευσμένο από το κρυπτόλεξο που περιγράφεται στο βιβλίο του Dan Brown, «Κώδικας Ντα Βίντσι»!

Ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να μαντέψει τον κωδικό, υπάρχει και δεύτερο επίπεδο προστασίας. Τα αρχεία είναι κωδικοποιημένα μέσω Advanced Encryption Standard (AES) και η προσπέλαση τους απαιτεί άλλον έναν κωδικό ασφαλείας.

Το Crypteks θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις διαφορετικής χωρητικότητας (4, 8, 16 GB), η ταχύτητα προσπέλασής του θα ανέρχεται στα 24 MB/s (read) ενώ η ταχύτητα εγγραφής θα φτάνει μέχρι τα 10 MB/s.