Με αφορμή την εκτόξευση του νέου διαστημόπλοιου της NASA, Curiosity με προορισμό τον Άρη, εύλογα μπορεί να σκεφτεί κανείς. Γιατί να απολαμβάνουν μόνο τα ρομπότ τα διαστημικά ταξίδια;

Την απάντηση προσφέρουν τα παρακάτω, έξι διαφορετικά οχήματα, τα οποία, ενδεχομένως, σε μερικά χρόνια θα μας μεταφέρουν σε διαστημικούς προορισμούς.

1. Bloon – Zero2Infinity’s Balloon

Πρόκειται για ένα αερόστατο γεμάτο με ήλιον , το οποίο στη καμπίνα του μπορεί να μεταφέρει μέχρι και έξι ανθρώπους σε υψόμετρο έως και 36 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Δεν μας μεταφέρει ακριβώς στο διάστημα, αλλά αρκετά κοντά σ’ αυτό. Η εταιρία του οχήματος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη πρώτη του πτήση το 2013.
Η τιμή της πτήσης; Περίπου 110.000 ευρώ ανά άτομο.

2. NASA

Η NASA ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο οτι αναπτύσσει ένα νέο σύστημα εκτόξευσης στο διάστημα, ένα όχημα το οποίο σε μερικά χρόνια θα μεταφέρει και απλούς πολίτες. Αποτελείται από έξι ορόφους και μέχρι στιγμής είναι σε θέση να μεταφέρει έως και έξι αστροναύτες. Η NASA προτίθεται να ξοδέψει πάνω 18 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του προγράμματος.

3. Virgin Galactic

Πάνω από 450 αστροναύτες έχουν ήδη κάνει κράτηση για μια πτήση με το SpaceShipTwo του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον (ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Virgin).

Το αεροσκάφος θα μεταφέρει τους επιβάτες του σε υψόμετρο 110 χιλιομέτρων. Ο Μπράνσον ευελπιστεί πως η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί το 2013.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το σκάφος μας έχει εξεταστεί λεπτομερώς πριν ταξιδέψουν μ’ αυτό οι αστροναύτες. Εάν χρειαστούν οι μηχανικοί μας περισσότερο χρόνο, τότε ίσως να πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα η πρώτη του πτήση», υπογραμμίζει ο Μπράνσον.

4. SpaceX

Τον Δεκέμβριο του 2010, η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία, της οποίας το αεροσκάφος επέστρεψε στη τροχιά της γης μετά από πτήση στο διάστημα. Πρόκειται για το διαστημόπλοιο Dragon το οποίο προσγειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η επόμενη στάση του; Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Εκπρόσωπος της εταιρίας επιβεβαίωσε ότι το Dragon θα κάνει το πρώτο του ταξίδι ως επιβατηγό μέσα στο 2012. Θα είναι το πρώτο ανεξάρτητο όχημα που θα προσγειωθεί στο σταθμό.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε αστροναύτες της NASA, καθώς η εταιρία δεν έχει σχέδια για μαζικό τουρισμό στο εγγύς μέλλον.

5. Blue Origin

Η Blue Origin, εταιρία του ιδρυτή της Amazon Τζέφ Μπέζος, αναπτύσσει δύο επιβατηγά οχήματα για τουριστικές πτήσεις στο διάστημα.

Η εταιρία κυκλοφόρησε ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει τη πρώτη δοκιμή του Sephard, ενός οχήματος χωρητικότητας τριών επιβατών με προορισμό το διάστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των ταξιδιών του.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Blue Origin επιχορηγήθηκε με 22 εκατομμύρια δολάρια από τη NASA για «να προωθήσει τα προγράμματα περί μαζικού τουρισμού στο διάστημα και να τελειοποιήσει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των στοιχείων των συστημάτων τους, όπως τα οχήματα εκτόξευσης και τα διαστημικά σκάφη»

6. Space Adventures/Armadillo Aerospace

Η εταιρία Space Adventures, η οποία έστειλε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εφτά πολίτες, ανακοίνωσε το 2010 οτι θα συνεργαστεί με την Armadillo Aerospace με σκοπό την ανάπτυξη επιβατηγών διαστημικών σκαφών.
Το αεροσκάφος θα μεταφέρει δύο επιβάτες και η απογείωση και προσγείωσή του θα γίνεται σε κάθετη θέση για να απολαμβάνουν μια πανοραμική άποψη της γης οι επιβάτες του. Θα φτάνει σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων απ’ τη γη, ενώ η τιμή του ταξιδιού υπολογίζεται στις 77.000 ευρώ ανά άτομο.

Διαστημικό ξενοδοχείο