Πέρυσι, οι Stratasys και Kor Ecologic, συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν το πρώτο αυτοκίνητο, Urbee, του οποίου ολόκληρος ο σκελετός είχε κατασκευαστεί μέσω 3D εκτύπωσης στρώση προς στρώση.

Οι πρώτες φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει τότε απεικόνιζαν το Urbee, ημιτελές, όμως τώρα η ομάδα πίσω από το αυτοκίνητο, έδωσε στη δημοσιότητα το ολοκληρωμένο πλέον πρωτότυπο. Τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν λίγες μέρες πριν στην εκδήλωση TEDx Winnipeg.

Πρόκειται για έναν διθέσιο αυτοκίνητο, μονού κυλίνδρου και ιπποδύναμης μόλις 8 ίππων. Φυσικά απέχει κατά πολύ από την ελάχιστη ιπποδύναμη των σύγχρονων αυτοκινήτων. Ωστόσο αυτά τα υπολειπόμενα άλογα δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο, μιας και το Urbee χρειάζεται μόλις το 1/8 της ενέργειας που απαιτούν τα συμβατικά αυτοκίνητα. Το υβριδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που καίει και αιθανόλη, είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει κατανάλωση 85 χιλιόμετρα το λίτρο για οδήγησε σε αυτοκινητόδρομο, ενώ στην πόλη, 42 χιλιόμετρα και η διάρκεια ζωής του είναι μέχρι και 30 χρόνια.

Αν και το πρώτο Urbee έχει ολοκληρωθεί, αυτό δεν σημαίνει και ότι θα το δούμε στους δρόμους πολύ σύντομα. Η ομάδα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για να κατασκευάσει και ένα δεύτερο πρωτότυπο. Από τη στιγμή όμως που το αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο για παραγωγή θα στοιχίζει 30 με 50 χιλιάδες δολάρια, όμως μέχρι να μπει σε μαζική παραγωγή είναι πολύ πιθανό να έχει μειωθεί κατά πολύ το κόστος 3D εκτυπώσεων.

Για περισσότερες φωτογραφίες εδώ.