Μια ασυνήθιστη ποινή επιβλήθηκε σε έναν άνδρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη διανομή και πώληση πειρατικού λογισμικού στην Τσεχία. Ο 30χρονος Τζακούμπ Φ. δεν θα χρειαστεί να καταβάλει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση, εφόσον το ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχει και καταγγέλλει την πειρατεία ξεπεράσει στο διαδίκτυο τις 200.000 προβολές.

Πολλές εταιρείες λογισμικού, τα προγράμματα των οποίων είχε διένειμε παράνομα στην αγορά, συμφώνησαν να μην καταθέσουν μηνύσεις, μετά την καταδίκη του Τζακούμπ από τσέχικο δικαστήριο.

Στον 30χρονο «πειρατή» επιβλήθηκε επίσης ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Microsoft, η Sony Music και η Twentieth Century Fox εκτιμούν ότι η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες του Τζακούμπ, ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, η Business Software Alliance (BSA) που αντιπροσώπευε τη Microsoft, αναγνώρισε ότι ο 30χρονος δεν ήταν σε θέση να καταβάλει χρηματική αποζημίωση, καθώς το ποσό ήταν διόλου ευκαταφρόνητο.

Αντ’ αυτού, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένες να μην καταθέσουν μηνύσεις εάν ο Τζακούμπ συμμετείχε στην παραγωγή ενός βίντεο με θέμα την πειρατεία λογισμικού και παραδεχόταν ότι η διάθεση και η διανομή μη αυθεντικών προγραμμάτων αποτελεί αδίκημα. Ωστόσο, οι εταιρείες επέβαλαν έναν όρο: προκειμένου να ισχύσει η απόφαση των εταιρειών, το βίντεο, με τίτλο «The Story of My Piracy», θα πρέπει να ξεπεράσει τις 200.000 προβολές στο Διαδίκτυο μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι εταιρείες θα καταθέσουν μηνύσεις.

Στο βίντεο ο Τζακούμπ προειδοποιεί άλλους «πειρατές» ότι πρέπει να σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους εάν θέλουν να αποφύγουν τη σύλληψη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.