Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να βάλουν ένα εμφύτευμα τσιπ της Neuralink, όπως αναφέρει στο Bloomberg ένας από τις βιογράφους του Έλον Μασκ, ο Άσλεϊ Βανς. Η συσκευή Neuralink είναι ένα εμφύτευμα που μπαίνει στο εσωτερικό του κρανίου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με 1.024 ηλεκτρόδια και μπορεί να λαμβάνει σήματα από πολλούς νευρώνες.

Ο Βανς, ο οποίος, σύμφωνα με το businessinsider.com, έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Neuralink περίπου 10 φορές μέσα σε 3 χρόνια, αναφέρει πως η εταιρεία δεν έχει βάλει ακόμα τα τσιπάκια της σε ανθρώπους. Όμως, μέσα στον επόμενο χρόνο, σκοπεύει να «τσιπάρει» 11 άτομα, ενώ μέχρι το 2030 θέλει να έχει βάλει τσιπ σε περισσότερους από 22.000.

Νωρίτερα φέτος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έδωσε στην Neuralink, την εταιρεία που ο Μασκ ίδρυσε το 2016, την άδεια να κάνει δοκιμές των συσκευών της σε ανθρώπους, τις οποίες ο Μασκ είχε χαρακτηρίσει ως «ένα έξυπνο ρολόι στο κρανίο σας». Ωστόσο, τον Μάρτιο ο ίδιος οργανισμός είχε απορρίψει μια αίτηση της Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς είχε ενδοιασμούς σχετικά με τα θέματα ασφαλείας, όπως φόβους μήπως τα καλώδια του τσιπ κουνηθούν στο κρανίο του ατόμου ή υπερθερμανθεί η συσκευή.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία ξεκίνησε την πρόσληψη ατόμων για την πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους. Η Neuralink ανέφερε σε μια ανάρτηση ότι αναζητούσε άτομα που είχαν παράλυση και στα τέσσερα άκρα λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης. Η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να κατασκευάσει τελικά μια συσκευή, που θα δημιουργεί ένα είδος συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και θα επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα ή να παίζουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Πρώτα από όλα, όμως, η εταιρεία λέει ότι ελπίζει να βοηθήσει τους ανθρώπους με νευρολογικές διαταραχές.

«Η εταιρεία ακόμα ψάχνει πρόθυμα άτομα να αφαιρέσουν τμήμα του κρανίου τους»

Ο Βανς, ο οποίος έγραψε το 2015 το «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future», είχε γράψει πως «παρά το τρομερό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν χιλιάδες ασθενείς», η εταιρεία ακόμα έψαχνε για τους πρώτους εθελοντές ή «ένα πρόθυμο άτομο να αφαιρέσει χειρουργικά ένα μέρος του κρανίου του, έτσι ώστε ένα μεγάλο ρομπότ να μπορεί να εισάγει μια σειρά από ηλεκτρόδια και εξαιρετικά λεπτά καλώδια στο κρανίο τους».

Επιπλέον, ο βιογράφος του Μασκ ανέφερε πως θα έπαιρνε «αρκετές ώρες» σε έναν χειρουργό να κάνει την κρανιεκτομή, ενώ στη συνέχεια, το ρομπότ θα χρειαζόταν περίπου 25 λεπτά για να τοποθετήσει το τσιπ, μαζί με τα εξαιρετικά λεπτά καλώδια. Σημείωσε πως το τσιπ θα κάλυπτε όλη την επιφάνεια του τμήματος του κρανίου που θα αφαιρούνταν. Ο Βανς πρόσθεσε πως τα καλώδια έχουν περίπου το ένα τέταρτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο βιογράφος ανέφερε πως η Neuralink είχε πραγματοποιήσει 155 εμφυτεύσεις με το ρομπότ σε διάφορες δοκιμές σε ζώα, όπως γουρούνια και μαϊμούδες. Αλλά, ο Μασκ πίεζε όλο και περισσότερο να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται το ρομπότ για να εγκαταστήσει το τσιπ, όπως και το να μην υπάρχει καν ανθρώπινη συνδρομή, κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Ο βιογράφος είπε ότι ο Μασκ τόνιζε την ανάγκη να κερδίσει στον ανταγωνισμό από άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις με τσιπ, όπως οι Synchron και Onward, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή μας έχουν ξεπεράσει», δήλωσε ο Μασκ όταν η Synchron εμφύτευσε την πρώτη της συσκευή σε έναν ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 2022.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η βιασύνη του Μασκ λειτούργησε στις εταιρείες του Tesla και SpaceX – όπου ο ίδιος δούλευε σαν μανιακός και κοιμόταν στο πάτωμα του εργοστασίου του για να είναι εντός των προθεσμιών του – ένα μέλος της Neuralink έχει εναντιωθεί σε αυτή τη λογική.

«Δεν μπορούμε να ανατινάξουμε τα τρία πρώτα [τσιπ]. Αυτό δεν είναι επιλογή εδώ», δήλωσε στον Βανς η Shivon Zilis, διευθύντρια ειδικών έργων της Neuralink και μητέρα των διδύμων του Μασκ, αναφερόμενη στους τρεις πρώτους πυραύλους της SpaceX, οι οποίοι εξερράγησαν.