Τους έβγαλαν την πίστη, ο Χάουρντ έπιανε τα πάντα, αλλά οι Βέλγοι ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν στους «8» έπειτα από το 1986. Έτσι, «τελείωσαν» τις ΗΠΑ στην παράταση με γκολ των Ντε Μπρούιν (93’) και Λουκάκου (105’) (2-1, 0-0 κ.α) και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Μουντιάλ.

Πολύ καλό ματς στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Μοιρασμένο το πρώτο ημίχρονο για τις δύο ομάδες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο δεύτερο οι Βέλγοι, που έπεσαν πάνω στον εξαιρετικό Χάουαρντ, που κράτησε μόνος την ομάδα του «ζωντανή». Μοιραίος ο Βοντολόφσκι, που αστόχησε απ’ το… μισό μέτρο στο 90+3’.

Οι «διάβολοι» καθάρισαν στην παράταση με τους Ντε Μπρούιν και Λουκάκου, όμως κινδύνεψαν να ζήσουν εφιάλτη, όταν ο Γκριν μείωσε για τους «γιάνκις», που έδειξαν απίστευτα ψυχικά αποθέματα όμως δεν τα κατάφεραν.

Το ερχόμενο Σάββατο η επόμενη αναμέτρηση των Βέλγων, απέναντι στην Αργεντινή.

Το ματς:

Πολύ δυνατό ξεκίνημα έκανε στο ματς το Βέλγιο. Οι παίκτες του Μαρκ Βίλμοτς δημιούργησαν την πρώτη τους κλασική ευκαιρία μόλις στο 1’, όμως ο Χάουαρντ ήταν σε ετοιμότητα και σταμάτησε τον Οριτζί. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία και κατάφεραν κρατώντας την μπάλα στα πόδια τους να «παγώσουν» τον ρυθμό των αντιπάλων τους. Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό, όμως έλειπαν οι ευκαιρίες και από τις δύο πλευρές.

Το ματς λεπτό με το λεπτό άρχισε να «ανοίγει», γεγονός, που έδειξε να βολεύει το Βέλγιο, με τους παίκτες του να βρίσκουν χώρους και να απειλούν έπειτα από αντεπιθέσεις. Οι «διάβολοι» αν και ήταν ιδιαίτερα γρήγοροι έδειξαν να μην έχουν καθαρό μυαλό στα τελειώματα των φάσεων και δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Χάουαρντ. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν ανέβασε τις γραμμές, χάρη στους Μπράντλεϊ και Ντέμπσεϊ, όμως με τις βαθιές μπαλιές δεν κατάφερε να απειλήσει ιδιαίτερα τον Κουρτουά και το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο το ματς δεν είχε ιδιαίτερο ρυθμό. Οι δύο ομάδες έδειξαν να έχουν το μυαλό περισσότερο στα μετόπισθεν και γι’αυτόν το λόγο δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες. Οι ΗΠΑ έδειξαν αδυναμία στην κατοχή της μπάλας και οι Βέλγοι το εκμεταλλεύτηκαν κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο. Η πολυκοσμία κοντά στα καρέ των «γιάνκις» βόλεψε τους παίκτες του Βίλμοτς, που άγγιξαν το γκολ με τον Οριτζί να σημαδεύει το δοκάρι στο 57΄. Οι «διάβολοι» συνέχισαν να πιέζουν, αλλά είδαν όλες τους τις φάσεις να καταλήγουν άουτ.

Με το πέρασμα των λεπτών οι Βέλγοι κορύφωναν την πίεσή τους, όμως οι παίκτες του Κλίνσμαν κατάφεραν να διαφυλάξουν το «μηδέν» στην άμυνα. Η ομάδα του Βίλμοτς έδειξε να έχει κουραστεί κάπως και έτσι οι ΗΠΑ κατάφεραν να πάρουν «ανάσες» στα μετόπισθεν. Ο «βράχος» Χάουαρντ όσες φορές χρειάστηκε είπε «όχι» στις προσπάθειες των αντίπαλων επιθετικών, που βρήκαν πολλούς χώρους με την είσοδο του Μιραλάς. Την ευκαιρία του αγώνα πάντως, την είχαν οι «γιάνκις» με τον Βοντολόφσκι να στέλνει τη μπάλα άουτ σχεδόν απ’ το μισό μέτρο. Έτσι το ματς κατέληξε στην παράταση.

Το γκολ, που έλειψε τόσο από τις προσπάθειες των παικτών του Βίλμοτς στο 90λεπτο, ήρθε με το ξεκίνημα της παράτασης. Ο Ντε Μπρούιν στο 93’ νίκησε τον Χάουαρντ και άνοιξε –επιτέλους- το σκορ για τους Βέλγους. Οι «διάβολοι» ήταν εξαιρετικοί στις αντεπιθέσεις και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου έκαναν το 2-0 με τον Λουκάκου. Οι ΗΠΑ ξαναμπήκαν αμέσως στο ματς, με τον Γκριν να μειώνει με το ξεκίνημα στο δεύτερο τέταρτο και έβαλε φωτιά στο ματς. Τελικά, οι παίκτες του Βίλμοτς άντεξαν στην πίεση και στο τέλος πανηγύρισαν την πρόκριση.

Οι συνθέσεις:

Βέλγιο (Mάρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Βίτσελ, Ντε Μπρούιν, Φελαϊνί, Αζάρ (110’ Τσαντλί), Μέρτενς (61’ Μιραλάς), Φαν Μπούιτεν, Οριτζί (90’ Λουκάκου)

Στον πάγκο: Βερμάελεν, Μινιολέ, Μποσούτ, Λόμπαερτς, Ντεμπελέ, Γιανουζάι, Βάντεν Μπόρε, Τσίμαν

ΗΠΑ (Γιούργκεν Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Γκονζάλεζ, Μπράντλεϊ, Μπίσλερ, Μπίσλεϊ, Ντέμπσεϊ, Μπεντόγια (105+1’ Γκριν), Τζόουνς, Ζούσι (72’ Βοντολόφσκι), Κάμερον, Τζόνσον (32’ Γεντλίν)

Στον πάγκο: Μπρουκς, Γιόχανσον, Ντίσκερουντ, Γκουζάν, Νταβίς, Μπέκερμαν, Άλντιντορ, Τσάντλερ, Ριμάντο

Διαιτητής: Τζαμέλ Χαμουιντί (Αλγερία)

Γήπεδo: Αρένα Φοντέ

Παρακολουθείστε εδώ την εξέλιξη και τα στατιστικά της αναμέτρησης

Πηγή: Sport-fm.gr