Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Ζούνιορ, δημοσίευσε στους λογαριασμούς του στα social media βίντεο όπου παρουσιάζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του από οπαδούς ομάδων στα γήπεδα της Ισπανίας.

Σε αυτό αναφέρεται στα όσα έχει βιώσει στα ισπανικά γήπεδα. «Σε κάθε εκτός έδρας ματς και μια δυσάρεστη έκπληξη. Και ήταν πολλές αυτή τη σεζόν. Από “ευχές” να πεθάνω και πολλά άλλα», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Συνέχεια, όμως, ακούω πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή πως ήταν μόνο ένας οπαδός. Αλλά όχι. Δεν είναι μόνο ένας. Είναι συνεχόμενες επιθέσεις σε διάφορα γήπεδα της Ισπανίας. Και τώρα σας φέρνω και τις αποδείξεις. Τι χρειάζεται να γίνει για να τιμωρηθούν αυτοί οι ρατσιστές και να τιμωρηθούν αθλητικά και οι σύλλογοι. Γιατί οι σπόνσορες δεν πιέζουν την λίγκα. Οι τηλεοράσεις δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταφέρουν αυτές τις αθλιότητες κάθε εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Γιατί αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι κάτι απάνθρωπο».

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός την Κυριακή (21/5) στη διάρκεια της ήττας της ομάδας του με 1-0 από τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» δέχθηκε νέα επίθεση με ρατσιστικά συνθήματα από την εξέδρα καθώς μερίδα οπαδών φώναζε «mono» (σ.σ. μαϊμού) κατά του.

Η νέα επίθεση προκάλεσε σάλο στην Ισπανία με τον ίδιο να χαρακτηρίζει τη χώρα «ρατσιστική», ενώ με την ίδια λέξη χαρακτήρισε και την La Liga. Έκτοτε, με το θέμα να γίνεται πολιτικό, ενώ πήρε παγκόσμιες διαστάσεις με όλη την αθλητική οικογένεια να στέκεται στο πλευρό του Βινίσιους Ζούνιορ, η Γενική Εισαγγελία αποφάσισε να δράσει. «Γίνονται έρευνες και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της. Από τη μεριά της, η Βαλένθια εντόπισε έναν οπαδό που φώναζε το σύνθημα και τον απέβαλλε δια παντός.

Πήρε θέση και το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας

Στο μεταξύ, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση καταδίκασε τη Δευτέρα (22/5) τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει υποστεί επανειλημμένα στην Ισπανία ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Ζούνιορ και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας και τις αθλητικές αρχές να τιμωρήσουν τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτή της Ισπανίας τη Δευτέρα για να εξηγήσει την κατάσταση μετά τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Βαλένθια.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των γεγονότων και την εμφάνιση ενός ακόμη απαράδεκτου επεισοδίου, η κυβέρνηση της Βραζιλίας λυπάται βαθύτατα που, μέχρι τώρα, δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή της επανάληψης αυτών των πράξεων ρατσισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τον πρέσβη Μαρ Φερνάντεθ Παλάσιος να ενημερώσει για το περιστατικό που ώθησε τον Πρόεδρο Λουίς Ινιάσιο Λούλα ντα Σίλβα να καλέσει τη FIFA και τη La Liga ώστε να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ρατσισμού, που φαίνεται να ριζώνει, στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το ματς διακόπηκε για 10 λεπτά αφού ο 22χρονος επιθετικός, ο δεύτερος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης σε όλες τις διοργανώσεις την τρέχουσα σεζόν με 23 τέρματα, υπέδειξε τους οπαδούς που φέρεται να του επιτέθηκαν με ρατσιστικά σχόλια. Ο Βινίσιους αποβλήθηκε για την αντίδρασή του κατά τη διάρκεια του περιστατικού καθώς χτύπησε αντίπαλό του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μαρία Λάουρα ντα Ρόσα, δήλωσε έκπληκτη από τις επανειλημμένες ρατσιστικές επιθέσεις στον παίκτη. «Ο Βινίσιους Ζούνιορ πήρε κόκκινη κάρτα επειδή δεν άντεξε όλα αυτά. Η κόκκινη κάρτα έπρεπε να δοθεί στον ρατσισμό» ανέφερε σε σεμινάριο για τις σχέσεις της Βραζιλίας με τα αφρικανικά έθνη.