Το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες και οι αντιδράσεις από το περιστατικό με τα ρατσιστικά συνθήματα των οπαδών της Βαλένθια σε βάρος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους, κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου αγώνα των δύο ομάδων στο «Μεστάγια».

Επίσημα η Ρεάλ Μαδρίτης χαρακτήρισε αυτές τις συμπεριφορές ως «έγκλημα μίσους», ενώ ανακοίνωσε πως προτίθεται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, όταν η υπόθεση θα φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Λυπάμαι αλλά ανήκουν πλέον στους ρατσιστές»

«Δεν ήταν η πρώτη φορά ή η δεύτερη ή η τρίτη…», ανέφερε ο Βινίσιους στο Instagram και στο Twitter. «Ο ρατσισμός θεωρείται φυσιολογικός στη La Liga (ισπανικό πρωτάθλημα). Αυτό πιστεύει η ομοσπονδία και οι αντίπαλοι ενθαρρύνουν το φαινόμενο», υπογράμμισε.

«Το πρωτάθλημα στο οποίο κάποτε θριάμβευαν ο Ροναλντίνιο, ο Ρονάλντο, ο Κριστιάνο [Ρονάλντο] και ο [Λιονέλ] Μέσι σήμερα ανήκει στους ρατσιστές», έγραψε ο σούπερ σταρ.

«Ένα όμορφο έθνος, που με καλωσόρισε και που αγαπώ, αλλά που δέχτηκε να παρουσιάζει στον κόσμο την εικόνα μιας ρατσιστικής χώρας. Λυπάμαι για όσους Ισπανούς διαφωνούν, αλλά σήμερα, στη Βραζιλία, η Ισπανία είναι γνωστή ως χώρα ρατσιστών», είπε και πρόσθεσε: «Είμαι δυνατός και θα πάω μέχρι τέλους ενάντια στους ρατσιστές. Όσο μακριά κι αν χρειαστεί να φτάσω».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο 22χρονος Βραζιλιάνος, εδώ και πέντε χρόνια, από τη στιγμή της μετακόμισής του στην Ισπανία, έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων. Συνολικά έχουν υποβληθεί εννέα επίσημα καταγγελίες ρατσιστική επίθεση εναντίον του Βινίσιους τις τελευταίες δύο σεζόν. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων δυστυχώς έχουν τεθεί στο ράφι. Μόνο ένας οπαδός της Μαγιόρκα ενδεχομένως να οδηγηθεί σε δίκη αφού κατηγορήθηκε για ρατσιστική προσβολή του Βραζιλιάνου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ενδεικτικά τα πιο γνωστά ρατσιστικά επεισόδια σε βάρος του Βινίσιους

  • Σεπτέμβριος 2022 – Οπαδοί της Ατλέτικο Μαδρίτης φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα προς τον Βινίσιους έξω από το γήπεδο Wanda Metropolitano πριν τον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Σεπτέμβριο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης αργότερα καταδίκασε τα «απαράδεκτα» συνθήματα και έκανε λόγο για «μειοψηφία» οπαδών.
  • Δεκέμβριος 2022 – Ο Βινίσιους βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο ρατσιστών στο Βαγιαδολίδ, ενώ περνούσε μπροστά από τους οπαδούς της ομάδας μετά την αλλαγή του. Η La Liga είπε ότι έχει καταθέσει τις καταγγελίες και τα στοιχεία στα «αρμόδια δικαστικά, διοικητικά και αθλητικά όργανα».
  • Ιανουάριος 2023 – Ένα ομοίωμα του επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης κρεμάστηκε από μια γέφυρα κοντά στο προπονητικό γήπεδο του συλλόγου πριν από έναν αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Copa del Rey. Η Ατλέτικο είπε ότι το περιστατικό ήταν «αποκρουστικό».
  • Φεβρουάριος 2023 – Οι οπαδοί της Μαγιόρκα μαγνητοσκοπήθηκαν να επιτίθενται με ρατσιστικά σχόλια κατά του Βραζιλιάνου ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας με τη Ρεάλ.
  • Μάρτιος 2023 – Η La Liga ανέφερε ότι «παρατηρήθηκε για άλλη μια φορά απαράδεκτη ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του Βινίσιους» κατά τη διάρκεια ενός αγώνα εναντίον της Μπαρτσελόνα. Η καταγγελία είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια εξέλιξη.
  • Μάιος 2023 – Ο Βινίσιους υφίσταται ρατσιστική κακοποίηση εναντίον της Βαλένθια.

Για «μεμονωμένο επεισόδιο» μίλησε η Βαλένθια

Η Βαλένθια, μετά το σάλο που προκλήθηκε, ανακοίνωσε πως θα ερευνήσει και θα «λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα», ωστόσο ισχυρίστηκε πως «ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο». Η διοίκηση της ομάδας υποστήριξε ακόμη πως επιθυμεί και δημόσια να καταδικάσει «κάθε είδους προσβολή, επίθεση ή αποκλεισμό στο ποδόσφαιρο». «Οι προσβολές σε οποιονδήποτε παίκτη δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο και δεν ταιριάζουν με τις αξίες και την ταυτότητα της Βαλένθια», υποστήριξε.

Ανσελότι: «Όλο το γήπεδο τον φώναζε μαϊμού»

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κάρλο Αντσελότι, δήλωσε πως σκέφτηκε να αντικαταστήσει τον Βραζιλιάνο επιθετικό, καθώς οι οπαδοί τον φώναζαν διαρκώς «μαϊμού». Πρόσθεσε μάλιστα πως αρχικά ο Βινίσιους ήθελε να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο. «Αυτό που συνέβη δεν πρέπει να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Κ. Αντσελότι και συνέχισε: «Όταν ένα ολόκληρο γήπεδο αποκαλεί “μαϊμού” έναν παίκτη και ο προπονητής εξετάζει να τον βγάλει εκτός αγώνα εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τότε σημαίνει πως κάτι άρρωστο υπάρχει σε αυτό το πρωτάθλημα».

Τελικά ο Βινίσιους αποβλήθηκε εκνευρισμένος ύστερα από διαμάχη με τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας, οι οποίοι προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό για να συνεχιστεί ο αγώνας.

«Το παιχνίδι έπρεπε να είχε διακοπεί. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Δεν ήταν μόνο ένα άτομο, όπως έχει συμβεί σε πολλά γήπεδα. Εδώ, ήταν ένα ολόκληρο γήπεδο που έβριζε ρατσιστικά έναν παίκτη. Το παιχνίδι έπρεπε να σταματήσει. Το ίδιο θα έλεγα αν ήταν 3-0 για εμάς (σ.σ. η Ρεάλ ηττήθηκε με 1 – 0). Πρέπει να σταματούν τέτοια παιχνίδια, δεν υπήρχε τρόπος να το αφήσουμε στην άκρη αυτό που συνέβαινε».

Μάλιστα, ο Αντσελότι υπογράμμισε ότι ζήτησε από τον διαιτητή να διακόψει τον αγώνα, αλλά η απάντηση που έλαβε είναι ότι το πρωτόκολλο ήταν πρώτα να γίνει μια ανακοίνωση στους οπαδούς και μετά να ληφθούν άλλα μέτρα ένα το πρόβλημα συνεχιστεί.

Υπεραμύνθηκε της στάσης της η La Liga

Από την πλευρά της η διοργανώτρια αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος σε επίσημη δήλωση υποστήριξε πως δεν έχει καλεί εικόνα για ό,τι συνέβη και πως θα ζητήσει όλα τα διαθέσιμα πλάνα για να διερευνήσει τί συνέβη. «Εάν εντοπιστεί κάποιο έγκλημα μίσους, θα λάβουμε τα κατάλληλα νομικά μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της La Liga, απάντησε μάλιστα σε αυστηρούς τόνους στα σχόλια του Βινίσιους, καλώντας τον να είναι πιο ενημερωμένος για το τι μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις ρατσιστικών περιστατικών. «Σας είχαμε καλέσει για να σας εξηγήσουμε και να σας ενημερώσουμε τι πραγματικά βάσει κανονισμών μπορεί να κάνει η La Liga σε περιπτώσεις ρατσισμού. Αλλά δυστυχώς δεν εμφανιστήκατε σε καμία από τις δύο προγραμματισμένες συναντήσεις που ζητήσατε», σχολίασε με νόημα στο Twitter και πρόσθεσε:

«Πριν κατακρίνετε και συκοφαντήσετε τη LaLiga, πρέπει να ενημερωθείτε σωστά @Vinijr. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να χειραγωγηθεί και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις δυνατότητες του άλλου αλλά και τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Η πρόταση «τριών βημάτων» του Ινφαντίνο

Την υποστήριξή του στον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA) Τζιάνι Ινφαντίνο. «Πλήρης αλληλεγγύη στον Βινίσιους. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία και η FIFA στέκεται δίπλα σε όλους τους παίκτες που έχουν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του και υπογράμμισε τα τρία βήματα που οφείλει να κάνει ο υπεύθυνος του αγώνα σε τέτοια περιστατικά, αλλά και την ανάγκη να υποστηριχθεί η μάχη κατά του ρατσισμού μέσω της εκπαίδευσης:

«Τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της Βαλένθια και της Ρεάλ Μαδρίτης δείχνουν ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των τριών βημάτων υπάρχει στις διοργανώσεις της FIFA και προτείνεται σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου».

«Πρώτον, διακόπτεις τον αγώνα και προχωράς σε ενημέρωση. Δεύτερον, οι παίκτες φεύγουν από το γήπεδο και ο ομιλητής ανακοινώνει ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, ο αγώνας θα διακοπεί. Ο αγώνας ξαναρχίζει και μετά, τρίτον, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, ο αγώνας διακόπτεται οριστικά και οι τρεις βαθμοί πάνε στον αντίπαλο».

Λούλα: Απαιτείται «πραγματική δράση»

Το θέμα έλαβε άμεσα και πολιτικές διαστάσεις. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα εκτός από την αλληλεγγύη του προς τον Βινίσιους «ένα φτωχό αγόρι που πέτυχε στη ζωή και μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο», όπως είπε, κάλεσε και τη FIFA και την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αλλά και τις ομοσπονδίες άλλων χωρών, να αναλάβουν πραγματική δράση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του φασισμού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στα γήπεδα», τόνισε.