Η Βραζιλία ήξερε ότι με νίκη επί της Ελβετίας θα εξασφάλιζε και μαθηματικά την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ 2022 και ακριβώς αυτό έκανε με το 1-0 από το πολύ ωραίο τελείωμα του Κασεμίρο στο 83′, με τους ηττημένους, από την άλλη πλευρά, να είναι στο +2 από τη Σερβία, την οποία θα αντιμετωπίσει στην 3η και τελευταία αγωνιστική του 7ου ομίλου.

Το ότι οι Βραζιλιάνοι θα επιδίωκαν από νωρίς να πάρουν τη μπάλα και να δώσουν τον δικό τους ρυθμό στο παιχνίδι, ήταν κάτι που όλοι το περίμεναν. Ότι το πρώτο ημίχρονο, όμως, θα έβγαινε μόνο με μία φάση της προκοπής, ήταν κάτι που μάλλον δεν περίμενε κανείς. Έγινε όμως και έγινε επειδή η Σελεσάο ήταν φλύαρη, με αποτέλεσμα οι Ελβετοί να μην νιώθουν ιδιαίτερη πίεση, να μην κινδυνεύουν.

Μόνο μία φορά, για την ακρίβεια, συνέβη αυτό και ήταν στο 27ο λεπτό, όταν ο Βινίσιους είδε τη μπάλα να τού έρχεται τέλεια για να εκτελέσει από κοντινή απόσταση τον Σόμερ, αλλά δεν τη βρήκε όσο γεμάτα έπρεπε και η ευκαιρία χάθηκε. Η μοναδική ευκαιρία του πρώτου μέρους, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν ήταν και τόσο ποιοτικό…

Έτσι, με την έναρξη του δεύτερου η Βραζιλία έκανε την πρώτη αλλαγή, με τον Ροντρίγκο να μπαίνει αντί του Πακετά, και τον Βινίσιους να κάνει ωραία κίνηση και γύρισμα στο 57′ για τον Ριτσάρλισον, ο οποίος για εκατοστά δεν βρήκε τη μπάλα για να τη στείλει στα δίχτυα με προβολή. Και όταν τελικά κατέληξε εκεί, στο 64′, από το πλασέ του Βινίσιους, το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR για οφσάιντ του Ριτσάρλισον στην αρχή της φάσης.

Το παιχνίδι, επομένως, παρέμεινε στο 0-0 και οι Βραζιλιάνοι συνέχισαν την προσπάθειά τους για γκολ, κυκλοφορώντας τη μπάλα και αδυνατώντας να βρουν κενούς χώρους, αφού οι Ελβετοί αμύνονταν σωστά και ήταν προσηλωμένοι στην τακτική τους. Μέχρι που ήρθε το 83ο λεπτό τελικά, όταν ο Ροντρίγκο τσίμπησε για τον Κασεμίρο, ο οποίος με υπέροχο σουτ με το εξωτερικό έγραψε το 1-0 και έστειλε τη Σελεσάο και μαθηματικά στη φάση των «16».

Bραζιλία: Αλισον, Μιλιτάο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Άλεξ Σάντρο (86′ Άλεξ Τέλες), Κασεμίρο, Φρεντ (58′ Μπρούνο Γκιμαράες), Πακετά (46′ Ροντρίγκο), Βινίσιους, Ραφίνια (73′ Άντονι), Ριτσάρλισον (73′ Γκαμπριέλ Ζεσούς).

Eλβετία: Σόμερ, Ροντρίγκες, Ελβέντι, Ακάνζι, Βίντμερ (86′ Φρέι), Φρόιλερ, Τσάκα, Ρίντερ (59′ Στέφεν), Σόου (76′ Έμπισερ), Βάργκας (59′ Φερνάντες), Εμπολό (76′ Σεφέροβιτς).