Ο προπονητής της εθνικής Ελλάδας μπάσκετ και της Φενέρμπαχτσε, Δημήτρης Ιτούδης, βρέθηκε στο επίκεντρο του επεισοδίου της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/11).

Με τη Φενέρμπαχτσε να εντυπωσιάζει τόσο στο πρωτάθλημα Τουρκίας όσο και στη Euroleague, όπου είναι η μόνη αήττητη ομάδα (5-0, παίζει απόψε με την Μπαρτσελόνα στο «Palau Blaugrana»), ο κόουτς Ιτούδης γνωρίζει την αποθέωση από τους οπαδούς των «καναρινιών», παρόλο που οι Τούρκοι «βομβαρδίζονται» με εχθρικά μηνύματα από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους για την Ελλάδα.

«Ο τουρκικός λαός αγαπάει τους Έλληνες. Το καρντάσι που λέμε πάνω στη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι που μας συνδέει. Δεν υπάρχει καμία καχυποψία προς το πρόσωπό μου. Αγάπη, αποδοχή, χειροκρότημα, πίστη», τόνισε σχετικά και ερωτηθείς αν αυτό οφείλεται στην καλή πορεία της ομάδας του, απάντησε: «Αν έρθουν οι στραβές, θα το δούμε, θα το φτιάξουμε. Θα προπονηθούμε και στις στραβές».

Για ποιο λόγο πήγε στη Φενέρμπαχτσε, ο Δημήτρης Ιτούδης τόνισε: «Δεν επέλεξα εγώ τη Φενέρμπαχτσε. Εκείνη με επέλεξε. Αν δεν γινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα έφευγα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, άλλωστε είχα ένα χρόνο συμβόλαιο ακόμη». Το έκανε για τα λεφτά που του πρόσφεραν οι Τούρκοι; «Το οικονομικό στοιχείο είναι σημαντικό αν θες να “χτίσεις” μια ομάδα», είπε.

Η σύζυγός του Μαρία και η προσευχή

Έπειτα, ο προπονητής της «γαλανόλευκης» αναφέρθηκε στις συνήθειες που έχει πριν από το παιχνίδι αλλά και στο στήριγμά του, τη σύζυγό του, Μαρία.

«Η γυναίκα μου, Μαρία, έρχεται στο γήπεδο. Στη Μόσχα, τα οκτώ χρόνια που ήμασταν εκεί ήταν συνέχεια μαζί μου. Δεν ξέρω πως με αντέχει, ρώτα τη», δήλωσε. «Η γυναίκα μου έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην καριέρα μου. Έχει έναν τρόπο να σε διδάξει και να σε κοουτσάρει και να αποδεχτείς αυτό που λέει γιατί είναι πάντα εμπεριστατωμένο και με παραδείγματα και με ουσιαστικές λύσεις», συμπλήρωσε.

«Κάθε χρόνο τα τελευταία έξι χρόνια επισκέπτομαι τον Άγιο στη Σύμη και πάω και κολυμπώντας. Πιστεύω. Μία από τις συνήθειες μου είναι να προσεύχομαι πριν από το παιχνίδι», αποκάλυψε.

Η εθνική Ελλάδας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η Γερμανία και το μέλλον

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε και για τη διαχείριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο πλαίσιο της εθνικής Ελλάδας. «Ο χειρισμός του Γιάννη ήταν πολύ εύκολος. Ο Γιάννης είναι δωσμένος σ’ αυτό που κάνει, είναι συνειδητοποιημένος, είναι παράδειγμα προς μίμηση, πατάει και με τα δύο του πόδια στη γη. Αυτό που έχει πετύχει και καταφέρει, αυτό είναι βιβλίο ζωής, γιατί δεν είναι εύκολο. Είναι έμπνευση για τα νέα παιδιά, πώς από τις αντιξοότητες που έζησε, από την απόρριψη… είναι τώρα ο κορυφαίος στον κόσμο».

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία των αδερφών του Θανάση και Κώστα στην τελική 12άδα για το Eurobasket, ο κόουτς, δήλωσε: «Ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας άξιζαν αυτό που πήραν».

Υποστήριξε επίσης πως το κεφάλαιο της «γαλανόλευκης» δεν έχει κλείσει. Αντίθετα, το Eurobasket ήταν η αφετηρία. Στάθηκε σαφώς και στο ματς με τη Γερμανία. «Χάσαμε από τη Γερμανία γιατί ήταν καλύτεροι. Σ’ αυτή την πορεία χάσαμε ένα ματς στην έδρα της Σερβίας κι ένα ματς στην έδρα της Γερμανίας», είπε και συνέχισε:

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Εγώ είμαι ο πιο δύσκολος κριτής του εαυτού μου και έδωσα συγχαρητήρια στον αντίπαλο κόουτς. Υπήρχε στεναχώρια μετά το ματς και την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, στα νοκ άουτ δεν νικάει πάντα ο καλύτερος, αλλά εκείνος που είναι καλύτερα τη συγκεκριμένη μέρα».

Για το μέλλον αυτής της ομάδας δήλωσε: «Είναι η αρχή μιας προσπάθειας. Μάλιστα, πρόσφατα επικοινωνήσαμε με τους παίκτες για να τους ευχηθούμε καλή αρχή στη σεζόν. Όλοι τους έχουν πει πως θέλουν να συνεχίσουν. Για να δέσει μια ομάδα χρειάζεται διάρκεια. Δεν κάναμε ούτε μια προπόνηση όλοι μαζί…».

Μίλησε και για τα συναισθήματα που του προκάλεσε η εμπειρία. «Δάκρυσα στον εθνικό ύμνο γιατί η εθνική κέρδισε τον κόσμο. Ο κόσμος έκατσε να δει την εθνική ομάδα και άλλοι έδωσαν από το υστέρημά του για να έρθουν να μας δουν από κοντά. Καταλαβαίνεις πως υπάρχει πολύς κόσμος από πίσω».

Η απώλεια του ποδοσφαίρου, κέρδος του μπάσκετ

Ο γονείς του Ανθή και Στέργιος μίλησαν για το πως δεν πίστευαν πως θα τον ζούσε το μπάσκετ και του ζητούσαν να τους βοηθήσει με τη συλλογή σπαραγγιών στη Βέροια. «Θέλαμε να σπουδάσει», είπε η μητέρα του. Παράλληλα, ο πατέρας του αποκάλυψε πως τον έχασε το ποδόσφαιρο και τον κέρδισε η… πορτοκαλί θεά.

Είπε μια ιστορία για το πως όταν έπαιζε στην τοπική ομάδα ο προπονητής του ζήτησε να κόψει τα μακριά μαλλιά του. «“Δεν ξαναπάω, να μου πει (σ.σ. ο προπονητής της ομάδας) εμένα να κόψω τα μαλλιά μου… Δεν ξαναπάω.” Κάπου εκεί έκλεισε η ιστορία (με το ποδόσφαιρο)», τόνισε ο Στέργιος Ιτούδης.

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε και για το πώς έγινε προπονητής μπάσκετ. «Οφείλω αυτά που είμαι στους γονείς μου που με φέρανε στη ζωή. Με στήριξαν για να σπουδάσω, δεν προέρχομαι από εύπορη οικογένεια. Το όραμά μου, όμως, ήταν να γίνω προπονητής, να πάω στην καλύτερη σχολή. Μιλάμε για το 1987, 1988, δεν υπάρχει κάτι, δεν υπάρχει ίντερνετ, από πού να αντλήσω πληροφορίες; Έπαιρνες το μηδέν για να ακούγεσαι καλά στο τηλέφωνο!».

«Βρήκα, πάντως, τις πληροφορίες», συνέχισε «Δεν περίμενε κανείς πως θα πήγαινα στο Ζάγκρεμπ. Όλα τα πανεπιστήμαι είναι σημαντικά, αλλά το πανεπιστήμιο της ζωής σου δίνει αυτό που δεν αγοράζεται. Την εμπειρία».