Όταν λες ΠΑΟΚ το μυαλό σου πηγαίνει κατευθείαν στον Γιώργο Κούδα. Στον άνθρωπο δηλαδή που συνέβαλε τα μέγιστα μαζί με την παρέα του για να κατακτηθούν τα περισσότερα τρόπαια την δεκαετία του ’70.

Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου μίλησε στο gazzetta.gr για τα γενέθλια του αγαπημένου του ΠΑΟΚ.

– Ο ΠΑΟΚ στη εποχή σας ήταν πολύ διαφορετικός από την ομάδα σήμερα. Τι θυμάστε από εκείνη την εποχή;
«Έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την ομάδα. Τα πρώτα μου βήματα στον σύλλογο τα έκανα σε ηλικία 11 ετών. Ήταν άλλες εποχές τότε, τα πράγματα ήταν πολύ πιο ρομαντικά και ο ΠΑΟΚ ήταν στην καρδιά μου. Παίζαμε επειδή αγαπούσαμε τον σύλλογο, όχι για τα λεφτά ή την δόξα».

– Γιατί εκείνη η ομάδα δεν κατέκτησε περισσότερους τίτλους;
«Εκείνη η ομάδα άξιζε πολύ περισσότερες διακρίσεις. Όλοι οι συμπαίκτες μου στην Εθνική ομολογούσαν πως εκείνος ο ΠΑΟΚ άξιζε και έπρεπε να κατακτάει τίτλους για 10 συνεχόμενες χρονιές. Όλοι αυτοί οι τίτλοι που κανονικά μας άξιζαν, κλάπηκαν από εμάς».

– Πλέον, ο ΠΑΟΚ γυρνάει μια νέα σελίδα στην ιστορία του καθώς στην ομάδα έχει μπει ο Ιβάν Σαββίδης, ένας οικονομικά ισχυρός παράγοντας. Πού μπορεί να φτάσει αυτός ο ΠΑΟΚ;
«Ο μεγαλομέτοχος βρίσκεται κάποια χρόνια στην ομάδα και έχει δείξει κάποια δείγματα του τι θέλει να κάνει. Έχει την διάθεση να βάλει χρήματα, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε και πόσα λεφτά χάθηκαν με παίκτες που ήρθαν και δεν πρόσφεραν τίποτα. Το σημαντικότερο είναι αυτή η ομάδα να φτιαχτεί πάνω σε ένα πλάνο. Σε αυτά τα χρόνια έχουν γίνει βήματα, έχουν μπει πολλά λεφτά, αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα για να πάει μια ομάδα ψηλά».

– Ποια η άποψη σας για την αγωνιστική οργάνωση του συλλόγου;
«Ο ΠΑΟΚ δεν οργανώνεται σωστά και αυτό φάνηκε τόσο φέτος, όσο και τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει ο υπεύθυνος των λαθών που βλέπουμε. Ο Σαββίδης δεν φταίει καθώς βάζει τα χρήματα του αλλά δεν ξέρει από ποδόσφαιρο και δεν είναι ο υπεύθυνος της οργάνωσης. Οι άνθρωποι που έχουν ορισμένα πόστα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Τόσα χρόνια… «μασάμε» τις ίδιες καραμέλες. Στις προηγμένες χώρες βλέπεις από τον μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο σύλλογο να έχει μια οργάνωση και ένα πλάνο. Στον ΠΑΟΚ, έχουν ξοδευτεί πόσα χρήματα χωρίς κανέναν λόγο. Θα μπορούσε η ομάδα να πάει σε άλλο επίπεδο αν όλα αυτά τα λεφτά είχαν ξοδευτεί σωστά».

– Πώς θα θέλατε να δείτε τον ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια;
«Πρέπει να βρεθεί από τώρα ένας προπονητής που θα αρχίσει να φτιάχνει την ομάδα σιγά – σιγά και θα οδηγήσει τον ΠΑΟΚ εκεί που του αξίζει. Το θέμα είναι ο προπονητής που θα έρθει να είναι ικανός, να γνωρίζει την νοοτροπία της ομάδας αλλά και να του δοθεί η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη. Ήρθε ο Αναστασιάδης το καλοκαίρι και τον διώξαμε τον Ιανουάριο, δεν γίνεται να κάνουμε το ίδιο κάθε φορά. Μια ομάδα δεν μπορεί να χτιστεί αν δεν έχει τον ίδιο προπονητή τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια».

– Τις τελευταίες αγωνιστικές ο κόσμος απέχει από το γήπεδο μετά από τα άσχημα αποτελέσματα. Θέλετε ως σημαία του συλλόγου να στείλετε ένα μήνυμα;
«Την ομάδα πρέπει να την στηρίζει ο κόσμος, αλλά απογοητεύτηκε από τα πολλά λάθη και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Ο Σαββίδης μόνος του είχε πει πως η ομάδα πηγαίνει για πρωτάθλημα και εκτέθηκε. Πρέπει κάποιος να προστατέψει αυτόν τον άνθρωπο. Όταν έχεις ανταγωνιστική ομάδα τότε μιλάς για πρωτάθλημα, δεν γίνεται να δίνεις υποσχέσεις μόνο με την φιλοδοξία. Φέτος, ο ΠΑΟΚ έμεινε έξω από όλους τους στόχους γιατί δεν είχε υλικό».

– Εσείς γιατί δεν εμφανίζεστε στην Τούμπα;
«Για την αποχή μου από το γήπεδο υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ανεχτώ και να βλέπω τα επεισόδια στο γήπεδο. Επίσης, υπήρχε άρνηση από τους ανθρώπους της ομάδας προς το πρόσωπο μου και δεν ήθελαν να αποδεχτούν ποιος πραγματικά είμαι. Όταν έρχεται κάποιος επενδυτής πρέπει να διαβάζει την ιστορία του συλλόγου. Νομίζω πως και εγώ έχω βοηθήσει στο να γραφτεί μια σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ και περίμενα μια διαφορετική αντιμετώπιση.

– Κλείνοντας στείλτε μια ευχή στον κόσμο του ΠΑΟΚ αλλά και στους φίλους του ποδοσφαίρου γενικότερα…
«Αυτό που θέλω να ευχηθώ είναι καλή και πραγματική Ανάσταση. Πρέπει το Πάσχα να μας δώσει μια φώτιση και να φωτίσει όλο τον κόσμο προς την σωστή κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς και εύχομαι σε όλους χαρά και ευτυχία. Εύχομαι το σωματείο που υπηρέτησα και αγάπησα να κατακτήσει την επόμενη 10ετία όσους τίτλους δεν έχει κατακτήσει στα 89χρόνια ιστορίας του. Ο κόσμος του το έχει ανάγκη, αλλά και όσοι έχουν υπηρετήσει αυτή την ομάδα που είναι για μένα η μεγαλύτερη στην Ελλάδα».

Πηγή: gazzetta.gr