Μια «βόμβα» σχετικά με το σχέδιο της δημιουργίας της European Super League, το οποίο -προς το παρόν τουλάχιστον- οδηγήθηκε… στα βράχια, έριξε μέσω σχετικού δημοσιεύματος η εφημερίδα New York Times. Όπως αναφέρει σχετικά, πίσω από την κίνηση αυτή των ομάδων που ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν στην «αποστασία», ήταν ως… κρυφός σύμμαχος η FIFA.

Αυτό που… φώναζε το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας («Είναι αυτός πίσω από την ESL και του το έχω ήδη πει προσωπικά. Το έχω ήδη πει και το επαναλαμβάνω: πίσω από όλα αυτά είναι ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο»), σημειώνει το αμερικανικό Μέσο, που εξηγεί ότι στις σελίδες της συμφωνίας η ανάγκη για συμφωνία με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, που αναφέρεται με κωδικό όνομα, αλλά είναι σαφώς αναγνωρίσιμη, θεωρείται επιβεβλημένη για τη διοργάνωση του νέου τουρνουά.

Μπορεί δημοσίως, και μάλιστα από το βήμα της UEFA, ο Ινφαντίνο να διαφωνούσε με την ESL, ωστόσο -σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, που ήταν πολύ κοντά στο πρότζεκτ- γνώριζε τα σχέδια και οι υφιστάμενοί του πραγματοποίησαν αρκετές συνομιλίες για το θέμα τους προηγούμενους μήνες.

Βάσει των όσον αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις με τη FIFA για την ευρωπαϊκή Super League άρχισαν το 2019 και σε αυτές συμμετείχε μία ομάδα συμβούλων με την ονομασία A22, άνθρωποι που ήταν κοντά στον Ινφαντίνο, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα της FIFA, Ματίας Γκράφστρομ.

Σε μερικές από αυτές τις συναντήσεις, η ομάδα αυτή είχε προτείνει, σε αντάλλαγμα για την έγκριση της FIFA στη νέα διοργάνωση, τη συμμετοχή πολλών από τους συλλόγους της ESL στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που ήθελε ο ίδιος ο Ινφαντίνο.

Η υποστήριξη της FIFA ήταν απαραίτητη για να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας για πιθανές κυρώσεις, αλλά και για να καθησυχάσει τους παίκτες, οι οποίοι θα αγωνίζονταν στην ESL, από την πιθανότητα αποκλεισμού από τις εθνικές ομάδες τους.

Ενισχυμένη από την υποστήριξη της FIFA, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ.

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για τη διοργάνωση, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, ρώτησε τον Τζιάνι Ινφαντίνο εάν συμμετείχε στο σχέδιο για την ESL. Ο πρόεδρος της FIFA απάντησε αρνητικά και, λίγο μετά από μια κοινή δήλωση από τις δύο Συνομοσπονδίες επεσήμανε ότι οποιαδήποτε κλειστή διοργάνωση δεν θα αναγνωριζόταν ποτέ. Αυτή η αντίδραση μετατράπηκε σε πραγματικό σοκ για τους εμπλεκόμενους συλλόγους, οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένη την υποστήριξη της FIFA.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, «δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν άλλες συνομιλίες μεταξύ της FIFA και των συλλόγων της Super League τις εβδομάδες προτού οι σύλλογοι αποκαλύψουν τα σχέδιά τους».

Η FIFA ήταν η τελευταία από τα μεγάλα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου που εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, μετά την ανακοίνωση των 12 ιδρυτικών συλλόγων, και το έκανε μόνο αφού η UEFA, κορυφαία πρωταθλήματα και πολιτικοί είχαν ξεκαθαρίσει την αντίθεσή τους.

Όπως αναφέρεται, όταν φάνηκε ότι η «βασική» απαίτηση της υποστήριξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν υπήρχε πλέον, οι πρώτοι σύλλογοι άρχισαν να αποσύρονται, φτάνοντας συνολικά τους εννέα.

Σήμερα, μόνο τρεις ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, η οποία πάντως ανακοίνωσε σχετικά ότι την παρούσα στιγμή δεν προχωράει το πρότζεκτ, παραμένουν σε… αναμονή, αρνούμενες να υπογράψουν την απολογητική επιστολή που απαίτησε η UEFA ως προϋπόθεση για την επανένταξή τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.