Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο συνεχίζεται, φτάνοντας στο ορόσημο των 100 ημερών, πριν την τελετή έναρξης (23/7). Η πανδημία covid-19 προκάλεσε την αναβολή ενός έτους, η οργανωτική επιτροπή Tokyo 2020 χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον πρόεδρό της, Γιοσίρο Μόρι, που παραιτήθηκε για σεξιστικά σχόλια, ενώ παραιτήθηκε επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης, Χιρόσι Σακάκι, για ακατάλληλα σχόλια που απευθύνονταν σε γυναίκα ηθοποιό. Στη θέση του Μόρι, έφτασε η Σεϊκο Χασιμότο, μαζί με 12 νέες γυναίκες στην επιτροπή, φτάνοντας έτσι σε ποσοστό 42%, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση του BBC.

Όπως θα περίμενε κανείς από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χώροι υποδοχής και τα στάδια είναι έτοιμα. Ωστόσο, ορισμένα από τα test events έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Αποφασίστηκε να μην ταξιδέψουν θεατές και εθελοντές από άλλες χώρες, ενώ μεταξύ των μέτρων, οι Ιάπωνες θεατές (ο αριθμός μπορεί να μειωθεί περισσότερο) δεν θα πρέπει να τραγουδούν ή να πανηγυρίζουν, και απαγορεύεται επίσης η σωματική επαφή μεταξύ αθλητών (αγκάλιασμα και χειραψία).

Από τις αντιπροσωπείες ζητήθηκε να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των μελών τους, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρή καθοδήγηση σχετικά με την υγιεινή, την κοινωνική απόσταση και τις εξετάσεις.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο μεταξύ των χώρων διαμονής και των σταδίων αγώνων, απαγορεύεται η επίσκεψη σε τουριστικά αξιοθέατα, καταστήματα και εστιατόρια. Οι Ιάπωνες φαίνεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αν και οι διαφωνούντες έχουν μειωθεί από περίπου 80% σε λίγο κάτω από το 60%, στην πιο πρόσφατη έρευνα. Η κατάσταση Covid-19 στην Ιαπωνία, δείχνει πολύ λιγότερο σοβαρή από άλλες χώρες, όμως τα κρούσματα στο Τόκιο έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τους υψηλότερους αριθμούς, από τις αρχές Φεβρουαρίου, λόγος για τον οποίο λήφθηκαν νέοι περιορισμοί. Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου στην Ιαπωνία, ενώ παρά τα μέτρα ασφάλειας και τις διαβεβαιώσεις, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω Covid-19.