Με ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα έφυγε η εθνική Ελλάδας από την Ισπανία και συγκεκριμένα από τη Γρανάδα το βράδυ της Πέμπτης 25 Μαρτίου, στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 της ευρωπαϊκής ζώνης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέσπασε ισοπαλία (1-1), τηρώντας μια παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 34 χρόνια.

Η 25η Μαρτίου είναι άκρως συμβολική ημερομηνία για την Ελλάδα και φαίνεται πως με κάποιον τρόπο επηρεάζει θετικά τους διεθνείς. Αυτή ήταν η 6η φορά που η «γαλανόλευκη» αγωνίστηκε ανήμερα της εθνικής εορτής και το πρόσημο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι άκρως θετικό -ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των αντιπάλων.

Βεβαίως, μοιάζε με ειρωνεία της ιστορίας πως η πιο βαριά ήττα της Εθνικής έχει καταγραφεί με το ημερολόγιο να δείχνει 25 Μαρτίου και συγκεκριμένα το 1938, όταν στα προκριματικά του Μουντιάλ (η τελική φάση διεξήχθη την ίδια χρονιά) η Ελλάδα υπέστη διασυρμό 11-1 από την εκπληκτική Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα -στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1934- η Ελλάδα είχε ηττηθεί 4-0 από την Ιταλία, στο Μιλάνο, στην πρώτη φορά που αγωνίστηκε ανήμερα της εθνικής εορτής.

Όλα άλλαξαν κόντρα στους εντυπωσιακούς «οράνιε»

Ωστόσο, τα τελευταία 34 χρόνια η εθνική Ελλάδας είναι αήττητη στα τέσσερα παιχνίδια της ανήμερα της Ελληνικής Επανάστασης. Η καλή αυτή αρχή και μάλιστα από τότε έρχονται όλα τα παιχνίδια 1-1, είχε γίνει κόντρα στην Ολλανδία που κατέκτησε την επόμενη χρονιά το Euro με αστέρια όπως ο Φαν Μπάστεν, ο Γκούλιτ και ο Ράικαρντ.

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε με το γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου (6’) στο Ρότερνταμ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Και παρά το γεγονός ότι ισοφάρισε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (56’), καλλιεργήθηκαν προσδοκίες πρόκρισης, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Έτσι, η ιστορία γράφτηκε αλλιώς με τους «οράνιε» να κατακτούν το τρόπαιο.

Η επόμενη φορά που αγωνίστηκε ανήμερα της εθνικής εορτής το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καταγράφηκε το 2017, όταν φιλοξενήθηκε στις Βρυξέλες από το Βέλγιο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε λίγο έλειψε να φύγει με το «διπλό», καθώς πήρε προβάδισμα στο 46’ με τον Κώστα Μήτρογλου, αλλά έμεινε με 10 παίκτες στο 65’ (δεύτερη κίτρινη ο Παναγιώτης Ταχτσίδης) και ισοφαρίστηκε στο 88’ από τον Ρομέλου Λουκάκου. Στο 90+5’, μάλιστα, αποβλήθηκε και ο Γιώργος Τζαβέλλας.

Τελικά, η Ελλάδα τερμάτισε στη 2η θέση του 8ου ομίλου και αποκλείστηκε από την τελική φάση του Μουντιάλ στο διπλό μπαράζ με τη μετέπειτα φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κροατία. Σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο διακρίθηκε και το Βέλγιο, καθώς κατέλαβε την τρίτη θέση.

Χθες το βράδυ, λοιπόν, η παράδοση συνεχίστηκε και ξανά κόντρα σε έναν αντίπαλο εξαιρετικά δύσκολο.

Οι αγώνες της Εθνικής ανήμερα της 25ης Μαρτίου:

  • 1934: Ιταλία – Ελλάδα 4-0 (προκριματικά Μουντιάλ)
  • 1938: Ουγγαρία – Ελλάδα 11-1 (προκριματικά Μουντιάλ)
  • 1987: Ολλανδία – Ελλάδα 1-1 (προκριματικά Euro)
  • 1992: Κύπρος – Ελλάδα 1-3 (φιλικό)
  • 2017: Βέλγιο – Ελλάδα 1-1 (προκριματικά Μουντιάλ)
  • 2021: Ισπανία – Ελλάδα 1-1 (προκριματικά Μουντιάλ)