Μικρός στο μάτι (1,65), μεγάλος πλέον και στην… Premier League! Είναι δεδομένο ότι πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού νοστάλγησαν τον Ντάνιελ Ποντένσε, βλέποντας από την μια τις δημιουργικές – εκτελεστικές αδυναμίες της ομάδας τους στο Champions League και, από την άλλη, την όλο και πιο εντυπωσιακή εξέλιξη του Πορτογάλου εξτρέμ στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Μετά το πρώτο εξάμηνο της (λογικής) προσαρμογής, όπου πάντως άφησε και εκεί ψήγματα του ταλέντου του, σε ένα πολύ δύσκολο δεύτερο μισό της σεζόν λόγω κορονοϊού, ο Ποντένσε εξελίσσεται σε παίκτη – κλειδί για την ομάδα του Νούνο Εσπίριτο Σάντο.

Υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου τεχνικού, ο βραχύσωμος εξτρέμ έχει αγωνιστεί ήδη σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις με την πορτοκαλί φανέλα: Ως εξτρέμ (η φυσική του), ως δεκάρι, ως μεσοεπιθετικός, αλλά ακόμα και ως σέντερ φορ (!), ελλείψει του τραυματία Ραούλ Χιμένες, με τον Πέδρο Νέτο να αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός όταν έχει χώρο μπροστά του και τον 18χρονο Φάμπιο Σίλβα να θέλει ακόμα αρκετά… ψωμιά για να θεωρείται πρώτη λύση.

«Για εμένα, το σημαντικό είναι να παίζω. Δεν με νοιάζει αν θα είναι ως μέσος, ως επιθετικός ή ως εξτρέμ, αυτό που θέλω είναι να παίζω. Ο προπονητής ξέρει καλύτερα την ομάδα από εμένα και ξέρει σε ποια θέση μπορώ να είμαι πιο χρήσιμος» εξηγεί ο 25χρονος Ποντένσε, ο οποίος διάγει τις πιο παραγωγικές ημέρες της μέχρι τώρα καριέρας του στη Γουλβς.

«Σε όλη μου την καριέρα πάντα έπαιζα ως εξτρέμ, αλλά τώρα το κάνω σε πιο κεντρική θέση, πίσω από τον επιθετικό και μπροστά από τους μέσους και μου αρέσει αυτή η θέση» προσθέτει για τον νέο του ρόλο, ο οποίος αποδεδειγμένα αποδίδει καλύτερα, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα του.

Ικανός να σπάει το ρεκόρ του

Ο Ποντένσε δεν υπήρξε ποτέ ένας πολύ καλός σκόρερ, με δεδομένο έστω ότι από την θέση του πρέπει να βοηθάει την ομάδα του και με το σκοράρισμα, εκτός από τις ντρίμπλες, τις ασίστ και το «άνοιγμα» του γηπέδου.

Την φετινή σεζόν, ο Πορτογάλος είναι ο παίκτης της Γουλβς με την μεγαλύτερη συμμετοχή σε γκολ, αφού έχει δώσει το παρών συνολικά σε πέντε: Τρία ως σκόρερ και δύο ως πασέρ.

Στον Ολυμπιακό, η πιο παραγωγική του σεζόν ήταν η πρώτη (2018-19), στην οποία είχε συνολικά οκτώ γκολ: Πέντε στο πρωτάθλημα, δύο στο Κύπελλο και ένα στο Europa League. Με τον ρυθμό που έχει αποκτήσει εσχάτως, με το γκολ νίκης κόντρας στην Άρσεναλ και το πολύτιμο στη σπουδαία νίκη εις βάρος της Τσέλσι, πείθει ότι μπορεί να το πλησιάσει.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος, άλλωστε, το ρεκόρ του είναι έξι γκολ με την δεύτερη ομάδα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, την σεζόν 2015-16. «Είμαι πολύ καλύτερος σε αυτόν τον τομέα απ’ ότι πριν από δύο χρόνια, μεγαλώνω ως παίκτης κάθε εβδομάδα και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω και άλλο» παραδέχεται ο Ποντένσε, ο οποίος κάνει πραγματικότητα ένα παιδικό όνειρο παίζοντας στην Premier League. Και φροντίζει να το δείχνει μέσα στο γήπεδο.

Euro και… μεταγραφή;

Η φετινή σεζόν, έστω και υπό τις συνθήκες στις οποίες διεξάγεται (άδεια γήπεδα λόγω κορονοϊού), μοιάζει κομβική για την μετέπειτα πορεία του Ποντένσε ο οποίος μπορεί, στο τέλος της, να ζήσει δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις: Την συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Πορτογαλίας (Euro) και την μεταγραφή σε ακόμα μεγαλύτερη ομάδα.

Ο Φερνάντο Σάντος τον είχε τσεκάρει ήδη από τον Ολυμπιακό λόγω και της στενής του σχέσης με την Ελλάδα και, στις 14 Οκτωβρίου, ο Ποντένσε έκανε το ντεμπούτο του με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ως αλλαγή του Ζοάο Φέλιξ σε αγώνα με την Σουηδία για το Nations League.

Ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονηής της Ελλάδας ξέρει τι μπορεί να του δώσει ο Ποντένσε και πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εφόσον διατηρήσει σε υψηλά στάνταρ την απόδοσή του, ότι θα έχει θέση στην 23άδα των Πορτογάλων για το Euro του καλοκαιριού.

Όσο για την μεταγραφή; Τα γκολ του κόντρα σε Άρσεναλ και Τσέλσι έχουν γίνει θέμα viral συζήτησης στα social media, με τους φίλους των Κανονιέρηδων να υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερος από τον Νικολά Πεπέ, ο οποίος στοίχισε μόλις… 80 εκατομμύρια ευρώ στους Λονδρέζους.

Η Γουλβς, πάντως, δεν έχει πρόβλημα να μοσχοπουλάει τα περιουσιακά της στοιχεία αφού, ως άλλη… Λερναία Ύδρα, ανακαλύπτει νέα φυντάνια που κάνουν γρήγορα την διαφορά. Ραούλ Χιμένες και Ανταμά Τραορέ φλερτάρουν συνεχώς με την μεταγραφή, ενώ το περασμένο καλοκαίρι οι Ντιόγκο Ζότα, Χέλντερ Κόστα και Ματ Ντόχερτι άφησαν περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση με Φάμπιο Σίλβα, Νέλσον Σεμέδο, Κι-Γιάνα Χούβερ και Μαρσάλ.

Θα μπει ο Ποντένσε σε αυτή την διαδικασία; Αν συνεχίσει έτσι, είναι πολύ πιθανό…

Πηγή: gazzetta.gr