Η μορφή του ποδοσφαίρου αλλάζει διαρκώς, όπως και αυτή των διοργανώσεων που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ανάγκασε σε πολλές αλλαγές σε Champions League, Europa League και όχι μόνο…

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και αρκετά χρόνια εξετάζεται η προοπτική για πραγματοποίηση μιας τελικής φάσης στις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις, με τη μορφή που έχουν στο μπάσκετ. Φέτος, αναγκαστικά έγινε αυτό, λόγω του ιού, ως Final-8 σε Πορτογαλία και Γερμανία, για τις δύο διοργανώσεις της UEFA.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο Movistar, αναλύοντας την τρέχουσα κατάσταση στο ποδόσφαιρο, εστιάζοντας σε πιθανές εξελίξεις στη μορφή των διοργανώσεων για τις οποίες είναι υπ’ ευθύνη του.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε -μεταξύ άλλων- ότι από το 2024 η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής Final-4 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το EURO 2020 το ερχόμενο καλοκαίρι, μπορεί αντί σε 12 να διεξαχθεί σε μόνο μία χώρα.

«Ένα Final-8, όπως συνέβη εφέτος λόγω του κορονοϊού είναι περίπλοκο για το ημερολόγιο. Αλλά, ένα Final-4, μια εβδομάδα ποδοσφαίρου, θα ήταν ένα υπέροχο γεγονός που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε μεγάλες πόλεις. Πιστεύω ότι είναι μια βιώσιμη επιλογή από το 2024», τόνισε, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανησυχούμε πάντα για την υγεία, αλλά είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί το 2021. Η μορφή παραμένει αμετάβλητη, με 12 χώρες, αλλά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσαμε να παίξουμε σε ένδεκα, πέντε ή ακόμα και σε μία χώρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το VAR, ο Τσεφερίν ανέφερε: «Βοηθά το ποδόσφαιρο, αλλά μπορεί επίσης να το καταστρέψει. Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε πίσω και το VAR δεν θα αποκλειστεί, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολύ περιθώριο βελτίωσης».

TAGS