Η Ευρωλίγκα είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου, σχεδόν επτά μήνες μετά το άδοξο τέλος της περασμένης σεζόν λόγω κορονοϊού. Η ισραηλινή ιστοσελίδα Walla αποκαλύπτει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η διοργάνωση για τη νέα σεζόν.

Αυτό προβλέπει πως κάθε μέλος κάθε ομάδας θα υποβάλλεται σε τεστ κορονοϊού μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε χώρες που θα κρίνονται υψηλού κινδύνου δύο φορές.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, το όνομα δεν θα γίνεται γνωστό παρά μόνο αν το δεχτεί ο ίδιος ο φορέας και αν το εγκρίνει η Ευρωλίγκα. Μετά από ένα θετικό τεστ, θα υποβάλλεται σε δύο ακόμη εξετάσεις, ένα την επομένη μέρα και ένα ακόμη τρεις μέρες μετά.

Αν είναι και αυτά αρνητικά, θα μπαίνει σε απομόνωση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και για να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της ομάδας θα χρειαστεί να παρουσιάσει δύο αρνητικά τεστ. Επίσης, κάθε ομάδα θα ορίσει έναν υπεύθυνο για τη διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν στην πανδημία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όσο για την παρουσία κόσμου στα γήπεδα, παραμένει ανοιχτό και εξαρτάται από την κατάσταση που υπάρχει με τον κορονοϊό σε κάθε χώρα. Όπου πάντως είναι εφικτό, οι φίλαθλοι θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες που θα ορίζονται για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εισόδους, ενώ θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά εισιτήρια και όχι χάρτινα.

Η πιθανότητα αναβολής της πρεμιέρας είναι κάτι που έχει συζητηθεί, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα όχι ιδιαίτερα πιθανό.

Συνοπτικά, το υγειονομικό πρωτόκολλο που έστειλε η Euroleague στις ομάδες, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Walla, προβλέπει τα εξής.

1) Κάθε ομάδα θα πρέπει να ορίσει έναν corona (covid-19) manager.

2) Οι παίκτες και οι προπονητές θα κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα.

3) Η νέα σεζόν που είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτώβρη θα οριστικοποιηθεί σε 2 εβδομάδες.

4) H Εuroleague θα ακολουθήσει τις αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων στις 11 διαφορετικές χώρες των ομάδων της διοργάνωσης. Επίσης εάν και όταν οι φίλαθλοι επιτραπούν, αυτό θα γίνεται σταδιακά έτσι ώστε να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην είδοδο των θυρών.

5) Θα πρέπει και οι 18 ομάδες να χρησιμοποιήσουν digital tickets, έτσι ώστε να ξέρουν την ταυτότητα του καθενός και να μπορέσουν να ιχνηλατήσουν τις επαφές του.