Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να άρει το ban και η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης είναι τα μεγάλα «αν», διαφορετικά οι πέντε ομάδες ξεκαθαρίζουν άμεσα…

Πριν τους δεύτερους ημιτελικούς είχαμε αναλύσει τα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια των ελληνικών ομάδων την επόμενη σεζόν. Έχοντας τότε μπροστά μας τις ρεβάνς Κυπέλλου υπήρχαν αρκετά δεδομένα που θα μπορούσαν να αλλάξουν ή να επηρεάσουν την πεντάδα που τώρα θεωρείται ολοένα και πιο σίγουρη.

Τι έγινε στις ρεβάνς; Προκρίθηκε και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και ο Αρης (που είχε και το πιο δύσκολο έργο). Εάν προκριθεί και η ΑΕΚ τότε η πεντάδα για τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στα προκριματικά του Champions League και του Europa League θα «κλειδώσει».

Πάμε να δούμε πως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα μετά τις προκρίσεις των τριών και τα δύο μεγάλα «αλλά» που υπάρχουν για να αλλάξει η ευρωπαϊκή πεντάδα.

Πριν τ’ αναλύσουμε αυτά σας θυμίζουμε ότι:

  • Ο πρωταθλητής θα μπει στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
  • Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών
  • Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League*
  • O τρίτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League
  • Ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League

*Εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει την έξοδό του στο Champions League τότε το εισιτήριο πάει στον τρίτο της βαθμολογίας και τ’ άλλα δύο εισιτήρια στον 4ο και τον 5ο της βαθμολογίας.

Η συμμετοχή του Παναθηναϊκού

Το πρώτο μεγάλο «αλλά» έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» ολοκληρώνει το ευρωπαϊκό του ban την επόμενη σεζόν. Οπότε ναι μεν θα είναι σε θέση για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο όμως η τιμωρία του θα τον αναγκάσει να το δώσει στην έκτη ομάδα που θα μπει στα play off.

Ποιο είναι το «αλλά». Η προσπάθεια που κάνει η διοίκηση του συλλόγου να υπάρξει άρση του ban αλλά κάτι τέτοιο δεν θ’ αποφασιστεί σύντομα αλλά δεν συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες να συμβεί.

Για την ώρα το δεδομένο είναι πως ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν.

Η υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης

Το δεύτερο μεγάλο «αλλά» έχει να κάνει με την πολυσυζητημένη υπόθεση περί πολυιδιοκτησίας που αφορά τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Η ΕΕΑ έχει εισηγηθεί τον υποβιβασμό και των δύο συλλόγων, η Κυβέρνηση έχει περάσει νόμο για αφαίρεση βαθμών και την Δευτέρα o Aθλητικός Δικαστής της Super League θα εκδικάσει την υπόθεση.

Μένει να δούμε τι θ’ αποφασιστεί, εάν υπάρξει τιμωρία και ποια θα είναι αυτή!

Για την ώρα δεν υπάρχει απόφαση, υπάρχει μόνο εισήγηση (αν κι αυτή χαρακτηρίζεται δεσμευτική) οπότε μένουμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

Χωρίς τα «αλλά» η ΑΕΚ «κλειδώνει» τις πέντε ομάδες

Τα δεδομένα, λοιπόν. Σε αυτά που έχουμε ως facts και όχι σε υποθέσεις τις περιμένουμε χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει.

Και αν η ΑΕΚ περάσει τον Παναιτωλικό την ερχόμενη Τετάρτη μετά το 1-1 του Αγρινίου τότε θα ξέρουμε σίγουρα τις 4 ομάδες και θα περιμένουμε ποια θα είναι η πέμπτη. Αυτή δηλαδή που θα μπει στα play off μετά το τέλος της κανονικής περιόδου.

Πως θα μοιραστούν τα εισιτήρια

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα (πάντα με την υποσημείωση ότι περιμένουμε την απόφαση για το θέμα της πολυιδιοκτησίας). Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο πρωταθλητής θα πάει στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και ο δευτεραθλητής θα μπλέξει στον δύσκολο δρόμο των μη πρωταθλητών ξεκινώντας από τον 2ο προκριματικό γύρο.

Εάν μάλιστα μία από τις δύο ομάδες κατακτήσει και το Κύπελλο τότε αυτόματα θα δώσει στην ομάδα που θα τερματίσει στην 3η θέση και το «καλό» εισιτήριο για το Europa League. Δηλαδή στην ΑΕΚ κατά 90% μιας και είναι στο +11 αυτήν την στιγμή από τον Αρη (δεν αναφερόμαστε στον Παναθηναϊκό μιας και κρατάμε το δεδομένο ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη).

Ο Αρης θα πάρει το τέταρτο ευρωπαϊκό εισιτήριο και η ομάδα που θα μπει ως έκτη στα play off θα πάρει το πέμπτο.

Τι αλλάζει με Κυπελλούχο τον Άρη

Εάν η ΑΕΚ λοιπόν προκριθεί και στα ημιτελικά έχουμε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Άρη και φυσικά την ΑΕΚ, τότε η αλλαγή που μπορεί να γίνει στις θέσεις των εισιτηρίων είναι μία.

Να κατακτήσει το Κύπελλο ο Άρης. Τότε η ομάδα της Θεσσαλονίκης ότι και αν τερματίσει στα play off θα πάρει το καλο ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Europa League. Δηλαδή θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό γύρο και όχι από τον 2ο όπως θα κάνουν ΑΕΚ και η έκτη ομάδα που θα μπει στα play off.

Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο για την κατάκτηση Κυπέλλου (δηλαδή ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός ή ΑΕΚ) δεν θ’ αλλάξει κάτι στην σειρά των εισιτηρίων.

Η έκτη θέση δίνει κι έξοδο στην Ευρώπη

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες τρεις αγωνιστικές στην κανονική περίοδο για τις επτά ομάδες που έχουν πιθανότητες να μπουν στα play off.

Γιατί εάν μπουν τότε έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να συμμετέχουν το καλοκαίρι στα προκριματικά του Europa League. Εάν μάλιστα δεν αλλάξει η τιμωρία του Παναθηναϊκού τότε αυτόματα φτιάχνουν… διαβατήρια.

Οπότε ΟΦΗ, Ξάνθη, Ατρόμητος, Αστέρας, ΑΕΛ, Βόλος και Λαμία μπορούν ακόμα να ονειρεύονται ευρωπαϊκά.

Πηγή: gazzetta.gr