Η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Ιταλίας μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως οι αριθμοί λένε, πολλές φορές, την αλήθεια.

Περισσότερες Νίκες: Γιουβέντους: 27

Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι και να φτάσει με άνεση στην κατάκτηση και του φετινού Καμπιονάτο, πετυχαίνοντας, όπως είναι φυσικό, τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλη ομάδα.

Περισσότερες Ισοπαλίες: Τορίνο: 16

Οι πολλές ισοπαλίες της Τορίνο της επέτρεψαν να εξασφαλίσει την παραμονή της στη Serie A. Οι «γκρανάτα» έκαναν πράξη τη ρήση «μάζευε κι ας είν’ και ρώγες» και δεν έχασαν.

Περισσότερες Ήττες: Πεσκάρα: 28

Η Πεσκάρα γνώρισε 28 ήττες, αποτέλεσμα που δείχνει πως δεν είχε τις δυνατότητες να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Η τελευταία θέση της βαθμολογίας ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Λιγότερες Νίκες: Παλέρμο, Πεσκάρα: 6

Η μεν Πεσκάρα ήταν η πιο αδύναμη ομάδα της κατηγορίας και οι λίγες νίκες θεωρούνται φυσιολογικές. Αντίθετα η ομάδα της Σικελίας, αν και ξεκίνησε με όνειρα τη σεζόν, έδειξε μεγάλη αδυναμία στο να κερδίζει τα παιχνίδια, κάτι που της κόστισε, εκτός από τον υποβιβασμό, τον τίτλο της «δυσάρεστης έκπληξης» του πρωταθλήματος.

Λιγότερες Ισοπαλίες: Πεσκάρα: 4

Η ομάδα που τερμάτισε στην τελευταία θέση, δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει βαθμούς ούτε από τις ισοπαλίες. Λογική, λοιπόν, η ισχνή βαθμολογική συγκομιδή της.

Λιγότερες Ήττες: Γιουβέντους: 5

Η «Μεγάλη Κυρία» δεν κατάφερε να πετύχει την απίστευτη περσινή επίδοση, όταν τερμάτισε στην πρώτη θέση χωρίς να γνωρίσει ήττα, ωστόσο πέτυχε να φύγει με το κεφάλι… σκυμμένο ελάχιστες φορές.

Περισσότερα γκολ υπέρ: Νάπολι: 73

Η ομάδα του Βάλτερ Ματζάρι, με τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Έντινσον Καβάνι στη σύνθεσή της, έπαιξε επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο, πετυχαίνοντας τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα.

Λιγότερα γκολ υπέρ: Πεσκάρα: 27

Η Πεσκάρα «κυριαρχεί» σε όλες, σχεδόν, τις αρνητικές στατιστικές. Δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή της χειρότερης επίθεσης του Καμπιονάτο.

Περισσότερα γκολ κατά: Πεσκάρα: 84

Με τη χειρότερη άμυνα – και τη χειρότερη επίθεση, επίσης – του πρωταθλήματος, η Πεσκάρα έδειξε πως δεν ήταν έτοιμη για να σταθεί με αξιώσεις σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Λιγότερα γκολ κατά: Γιουβέντους: 24

Ένα από τα μεγάλα «όπλα» των πρωταθλητών είναι η άμυνα, όπως αποδεικνύει το γεγονός πως δέχτηκαν μόλις 24 γκολ σε 38 παιχνίδια. Η παρουσία του Τζανλουίτζι Μπουφόν, έπαιξε, σίγουρα, το δικό της ρόλο στην επίδοση αυτή.

Μεγαλύτερο σερί νικών: Γιουβέντους: 9

Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος η ομάδα του Αντόνιο Κόντε πέτυχε 9 σερί νίκες, «κλειδώνοντας», ουσιαστικά, τον τίτλο. Το σερί ξεκίνησε από την 28η αγωνιστική και ολοκληρώθηκε την 36η.

Μεγαλύτερο σερί ισοπαλιών: Μπολόνια: 5

Από την 30η αγωνιστική μέχρι την 34η αγωνιστική του Καμπιονάτο, η Μπολόνια πήρε 5 ισοπαλίες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την παραμονή της στη Serie A.

Μεγαλύτερο σερί ηττών: Πεσκάρα: 8

Από την 25η μέχρι την 32η αγωνιστική, η Πεσκάρα γνώριζε μόνο ήττες, αποχαιρετώντας με τον τρόπο αυτό την πρώτη κατηγορία. Να σημειωθεί πως η Πεσκάρα πήρε την τελευταία της νίκη στην 19η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου και σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο συγκέντρωσε μόλις δύο βαθμούς από ισάριθμες ισοπαλίες. Στα υπόλοιπα 17 ματς ηττήθηκε.

Περισσότερα πέναλτι υπέρ: Γιουβέντους, Νάπολι, Μίλαν: 11
Περισσότερα πέναλτι κατά: Τορίνο: 11
Λιγότερα πέναλτι υπέρ: Κατάνια, Παλέρμο: 2
Λιγότερα πέναλτι κατά: Φιορεντίνα, Κιέβο, Νάπολι: 2

Πρώτος σκόρερ: Έντινσον Καβάνι 29

Ο Ουρουγουανός επιθετικός της Νάπολι ήταν ο πρώτος σκόρερ του Καμπιονάτο, σημειώνοντας 29 γκολ, έξι περισσότερα από τον Αντόνιο Ντι Νατάλε της Ουντινέζε.

Από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων προκύπτει πως η Γιουβέντους ήταν, με διαφορά, η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας, ενώ η Πεσκάρα δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την παρουσία της στην πρώτη κατηγορία και η επιστροφή της στη Serie B ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Πηγή: sport-fm.gr