Ο ΑΠΟΕΛ των εφτά διαδοχικών πρωταθλημάτων του ηγέτη Αλ Ταμάρι, αλλά και των πολλών… Γιουγκοσλάβων και η μόνιμη πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν, Καραμπάκ θέτουν υποψηφιότητα για να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ σε περίπτωση που αποκλείσει τον Άγιαξ.

Ο ΑΠΟΕΛ αναδείχθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Κύπρου αφήνοντας οχτώ βαθμούς πίσω του την ΑΕΚ. Παράλληλα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου όπου ηττήθηκε με 2-0 από την ΑΕΛ Λεμεσού.

Στον πάγκο της κυπριακής ομάδας βρίσκεται, ο πρώην ασίσταντ του Ντε Μπιάζι στην εθνική Αλβανίας, Πάολο Τραμετζάνι, ο οποίος είναι θιασώτης του 3-5-2. Μάλιστα με δική του απόφαση ο διεθνής Νορβηγός «ζογκλέρ» παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό.

Ο ΑΠΟΕΛ στον Β΄ Προκριματικό Γύρο του Champions League, απέκλεισε την Σουτιέσκα από το Μαυροβούνιο. Στο πρώτο ματς στο Νίκσιτς επικράτησε 1-0 χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντε Βινσέντι, με τους Μαυροβούνιους να αστοχούν από τα 11 βήματα με τον Νίκολιτς στο 69΄.

Η ρεβάνς μετετράπη σε τυπική διαδικασία για το σύνολο του Τραμετζάνι που επιβλήθηκε με 3-0 με τον νεοφερμένο Άντριγια Πάβλοβιτς να σημειώνει χατ-τρικ.

Μεγάλο αστέρι του ΑΠΟΕΛ θεωρείται ο Ιορδανός μέσος Μούσα Αλ Ταμάρι, ενώ το ρόστερ περιλαμβάνει δύο Σλοβένους (Μπέλετς/Τερματοφύλακας, Μπέζιακ/Επιθετικός), τρεις Σέρβους (Πάβλοβιτς/Επιθετικός, Μάτιτς/Μέσος, Σάβιτς/Αμυντικός) και έναν Κροάτη (Γιακόλις/Μέσος).

Την περυσινή σεζόν η κυπριακή ομάδα αποκλείστηκε στον 1ο Προκριματικό Γύρο του Champions League από την λιθουανική Σούντουβα. Στη συνέχεια στο Europa League απέκλεισε Φλόρα Ταλίν, Χάποελ Μπερ Σιβά και αποκλείστηκε στα πλέι οφ στη διαδικασία των πέναλτι από την Αστανά.

Ο ΑΠΟΕΛ έχει πάρει μέρος τέσσερις φορές σε ομίλους Champions League ενώ τη σεζόν 2011-12 έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά.  Το πρωτάθλημα στην Κύπρο ξεκινά στις 24 Αυγούστου.

Η Καραμπάκ κατέκτησε έκτο σερί πρωτάθλημα έχοντας 8 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Νεφτσί. Στον πάγκο της βρίσκεται ο 47χρονος Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ, ο οποίος είχε αναλάβει παράλληλα και την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αζερμπαϊτζάν από το Γενάρη του 2018 έως το Μάρτιο του 2019.

Οι Αζέροι την τελευταία εξαετία έχουν κατακτήσει τρία νταμπλ, ενώ την τελευταία μετέχουν σταθερά στη φάση των ομίλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Μάλιστα την σεζόν 2016/17 αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ στο Europa League πετυχαίνοντας δύο νίκες. Στο Αζερμπαϊτζάν στις 20 Οκτωβρίου 2016 επικράτησαν 2-0, ενώ «απέδρασαν» και από την Τούμπα (0-1).

Την αμέσως επόμενη σεζόν η Καραμπάκ έφτασε στη φάση των ομίλων του Champions League τερματίζοντας στην τελευταία θέση με αντιπάλους Ρόμα, Ατλέτικο και Τσέλσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα του Γκουρμπάνοφ στον 1ο Προκριματικό Γύρο του Champions League απέκλεισε την αλβανική Παρτιζάνι με ισοπαλία 0-0 στα Τίρανα και νίκη 2-0 στη ρεβάνς στο Αζερμπαϊτζάν.

Κάτι αντίστοιχο έπραξε και στο Β΄ Προκριματικό Γύρο, αφού απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Ιρλανδία με αντίπαλο την Ντάνταλκ, ενώ επιβλήθηκε στη ρεβάνς με 3-0.

Αστέρια της Καραμπάκ θεωρούνται ο 22χρονος φορ Μαχίρ Εμρέλι, ο οποίος στην περυσινή σεζόν σημείωσε 16 γκολ, αλλά και ο νεοφερμένος Ισπανός μέσος Ρομέρο.

Πηγή: gazzetta.gr