Τέσσερα χρόνια μετά το περίφημο “Maracanazo” από την Ουρουγουάη, η Βραζιλία προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας. Αντίπαλός της στον προημιτελικό ήταν η παγκόσμια υπερδύναμη της εποχής, Ουγγαρία. Παρά το γεγονός πως ο Φέρεντς Πούσκας ήταν απών, λόγω τραυματισμού, οι «Μαγυάροι» μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι. Πριν τη συμπλήρωση δέκα λεπτών, είχαν προηγηθεί στο βροχερό Wankdorf Stadium της Βέρνης με 2-0 (Χιντεγκούτι, Κόσιτς), όμως η «σελεσάο» μείωσε γρήγορα με το πέναλτι του Τζαλμά Σάντος.

Η πραγματική μάχη ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο. Η αρχή έγινε με ένα πέναλτι, που κέρδισε η Ουγγαρία. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες κατά την υπόδειξη, μόλις ο Λάντος έγραψε το 3-1, έγινε εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Βραζιλιάνοι φίλαθλοι και δημοσιογράφοι (!) «μπούκαραν» στο γήπεδο και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν και να συνεχιστεί ο αγώνας. Λίγο αργότερα, η «σελεσάο» μείωσε εκ νέου σε 3-2 με τον Ζουλίνιο, όμως ήδη η αναμέτρηση είχε πάρει ανεξέλεγκτη τροπή. Βίαια μαρκαρίσματα, επικίνδυνα τάκλιν, ακόμη και κλωτσιές εν ψυχρώ περιελάμβανε το «μενού» εντός αγωνιστικού χώρου.

Το αποκορύφωμα ήρθε λίγα δευτερόλεπτα μετά το 70’. Γιόζεφ Μπόζικ και Νίλτον Σάντος ήρθαν στα χέρια, γρονθοκοπώντας ο ένας τον άλλον, με τη σύρραξη να γενικεύεται άμεσα. Ο διαιτητής απέβαλλε τους δύο ποδοσφαιριστές, όμως η κατάσταση είχε ήδη… ξεφύγει. Οι Βραζιλιάνοι προσπάθησαν με κάθε αντιαθλητικό τρόπο να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να τελειώσουν το ματς με εννέα παίκτες. Ο Ουμπέρτο κλώτσησε τον Γκιούλα, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα του Άρθουρ Έλις. Οι Ούγγροι εκμεταλλεύθηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα και με το γκολ του Κότσις διαμόρφωσαν το τελικό 4-2, που τους έδωσε την πρόκριση.

Μόλις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη ακολούθησε πανδαιμόνιο. Από τον πάγκο των Ούγγρων εκσφενδονίστηκε ένα μπουκάλι (οι Βραζιλιάνοι είπαν ότι το έκανε ο Πούσκας), τραυματίζοντας τον Πινέιρο, ο Τζαλμά Σάντος είχε πάρει στο κυνήγι τον Κότσις σε όλο το γήπεδο και ο Ίντιο δεχόταν γροθιές, πέφτοντας στο έδαφος. Το σκηνικό πολέμου συνεχίστηκε και στα αποδυτήρια. Για αρκετά λεπτά η φυσούνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι Βραζιλιάνοι έσπασαν όλα τα φώτα και πήραν στο κυνήγι τους Ούγγρους. Πετούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και ένα «ιπτάμενο» μπουκάλι τραυμάτισε τον προπονητή των «Μαγυάρων», Γκουστάβ Σέμπες.

«Πίστευα ότι θα ήταν το καλύτερο παιχνίδι που θα είχα δει στη ζωή μου. Είτε οι πολιτικές, είτε οι θρησκευτικές διαφορές μετέτρεψαν τους ποδοσφαιριστές σε ζώα. Κανονικά έπρεπε να τους είχα αποβάλλει όλους, όμως το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να τελειώσει το παιχνίδι», ήταν το λόγια του διαιτητή της αναμέτρησης Άρθουρ Έλις. Προς έκπληξη όλων, η FIFA δεν τιμώρησε καμία από τις δύο εθνικές ομάδες, παρά το γεγονός πως μέχρι και σήμερα αυτός ο αγώνας αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην ιστορία των Μουντιάλ. Ο χαρακτηρισμός «Μάχη της Βέρνης» που αποδόθηκε την επόμενη μέρα από την εφημερίδα Times έμεινε στην ιστορία…

Πηγή: gazzetta.gr