Στο γήπεδο της Λεβάντε και συγκεκριμένα στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων υπάρχει γραμμένη μια φράση: «Εδώ ήρθατε για να αγωνιστείτε. Μπορεί να νικήσετε, αλλά το βέβαιο είναι πως θα υποφέρετε!».

Αυτό ακριβώς είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού. Μια ομάδα που για να την καταφέρεις, σου βγαίνει η ψυχή. Δεν είναι Μπάρτσα, δεν είναι Ρεάλ, μήτε καν Ατλέτικο, Σεβίλλη ή Βαλένθια. Είναι όμως δύσκολος αντίπαλος. Δεν σου γεμίζει το μάτι. Δεν έχει το όνομα. Μπορεί να την υποτιμήσεις. Αν το κάνεις, θα την πατήσεις. Χωρίς ευρωπαϊκή εμπειρία, μεγάλους σταρ και πολλά λεφτά, έχει καταφέρει να μπει σφήνα ανάμεσα στους διάσημους της Πριμέρα. Τώρα, στην πρώτη της ευρωπαϊκή χρονιά, κάνει ένα ακόμη μίνι θαύμα. Πρώτα πέρασε στους ομίλους, μετά προκρίθηκε από τα γκρουπ στους «32» και τώρα φιλοδοξεί να βγάλει έξω και τον Ολυμπιακό. Μετά με την Ατλέτικο, ποιος ξέρει; Ολα είναι δυνατά. Αυτό είναι άλλωστε και το σύνθημα του Μαρτίνεθ και των παικτών του. Δεν παίζουν ποιοτικό, ελκυστικό ποδόσφαιρο. Δεν το μπορούν. Προσπαθούν να καταστρέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου. Συνήθως το καταφέρνουν…

Καλούτσικη μηχανή με… αυστηρό πρόγραμμα

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει. Την ξέρει τη Λεβάντε. Μόλις ήρθε από την Ισπανία. Προφανώς και έχει στον νου του τι σημαίνει o αντίπαλος. Δεν τη νίκησε με τη Σεβίλλη δυο φορές, αν και θεωρητικά είχε καλύτερο ρόστερ στη διάθεσή του. Αν πας ψηλά την άμυνα και τους δώσεις χώρο, ασφαλώς και θα σου κάνουν τη ζημιά. Αν τους μπλοκάρεις, ούτε φάση δεν θα δημιουργήσουν. Δεν έχουν δημιουργική ικανότητα. Είναι ομάδα συστήματος. Καλούτσικη μηχανή με αυστηρό πρόγραμμα, χωρίς την… ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν π.χ. τα μπακ χρειαστεί να ανέβουν ψηλά, για να κάνουν εκείνα παιχνίδι, αφήνουν χώρους στα μετόπισθεν όπου μπορείς να χτυπήσεις. Γενικά η Λεβάντε είναι μια μέτρια ομάδα, αλλά περίεργη. Εχει φυσικές δυνάμεις και παίκτες με εμπειρία. Ξέρει τι μπορεί και τι όχι. Εχει πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων της και δεν τολμά πολύ να βγάλει τα πόδια έξω από το πάπλωμα. Είναι ικανή για όλα. Το θέμα σχεδόν σε κάθε της αγώνα είναι το ποιος θα βάλει πρώτος το γκολ. Εσύ ή αυτή;

Δεν κρατάει πολύ τη μπάλα

Τα παιχνίδια της Πριμέρα είναι πιο πρόσφατα και περισσότερα. Στα 24 που έχει δώσει έως τώρα η Λεβάντε, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της ισπανικής λίγκας, δεν κρατάει πολλή ώρα την μπάλα. Η κατοχή είναι στο 42% υπέρ της. Αφήνει δηλαδή, κάτι παραπάνω τον αντίπαλο να έχει την μπάλα στα πόδια του. Aυτό καταλαβαίνεις όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά κι αν δεις από κοντά τα παιχνίδια της. Περιμένουν τον αντίπαλο και κυνηγούν την κόντρα με τον ταχύτατο Μάρτινς.

Αλλάζει τερματοφύλακα

Από τα ματς των ομίλων του Γιουρόπα έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες. Σε αυτά έπαιξε βασικός πορτιέρο ο Κέιλορ Νάβας. Αυτός αναμένεται να παίξει και κόντρα στον Ολυμπιακό. Αν και στην Πριμέρα, κάτω από τα δοκάρια είναι ο Γουστάβο Μουνούα, ο Μαρτίνεθ έχει κανονίσει να παίζει ο Κοσταρικανός Νάβας στο Κύπελλο (έχει αποκλειστεί η Λεβάντε) και στην Ευρώπη. Οπως ακριβώς κάνει από πέρυσι ο Ολυμπιακός με Κάρολ – Μέγερι.

Κάνει mini rotation

Ο Καράμπελας στο πρωτάθλημα δεν παίζει πολύ. Θα παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό; Δεν αποκλείεται. Πάντως στο γκρουπ είχε πέντε συμμετοχές. Προφανώς έγκειται στην τακτική του Μαρτίνεθ να κάνει ροτέισον σε Ισπανία και Ευρώπη. Στην ίδια κατηγορία και οι Πέδρο Ρίος (5) και Εκτορ Ρόδας, ο οποίος όμως τελευταία έχει γίνει βασικός μετά τον τραυματισμό τού Μπαγεστέρος.

Η μεγάλη διαφορά

Αν κάτι έχει αλλάξει σοβαρά στη Λεβάντε των ομίλων και σε αυτή που θα αντιμετωπίσει τώρα ο Ολυμπιακός, αυτό δεν είναι άλλο από την επίθεση. Εχει και όνομα η αλλαγή: Ομπαφέμι Μάρτινς. Δεν δηλώθηκε εντός χρόνου στην ευρωπαϊκή λίστα και δεν έπαιξε ούτε λεπτό. Τώρα όμως έχει δικαίωμα συμμετοχής και θα είναι ο βασικός φορ της ισπανικής ομάδας.

Πολλές πάσες

Οι «ΓΡΑΝΟΤΑΣ» προσπαθούν αν κυκλοφορήσουν με πολλές πάσες την μπάλα. Συνήθως το κάνουν με επιτυχία 65%.

Έχει υψηλά ποσοστά ευστοχίας

Ενα γκολ το έχει σίγουρο η Λεβάντε αν ακολουθήσει τα ποσοστά που είχε στα έξι ματς του ομίλου συν τα δύο των προκριματικών με τη Μάδεργουελ.

Δώδεκα φορές έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, 1,5 ανά ματς (μόνο εκτός με την Τβέντε δεν σκοράρε). Εξι κόρνερ ανά ματς, αλλά μόλις πέντε προσπάθειες εντός στόχου. Τα ποσοστά ευστοχίας της πάντως είναι μάλλον καλά. Στην Πριμέρα έχει βάλει 28 γκολ -1,27 ανά ματς. Δεν είναι ομάδα που θα σε «πολιορκήσει» μήτε θα κάνει τις πολλές φάσεις. Λίγες και καλές. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο. Αυτό τη φέρνει τόσο ψηλά, τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας. Οι πιο πολλοί προπονητές κοιτάνε τα στατιστικά και δεν καταλαβαίνουν πώς έχουν χάσει από τη Λεβάντε. Μεγαλύτερη κατοχή μπάλας, περισσότερες προσπάθειες, σουτ, κόρνερ, όλα κι όμως χάνεις από τους Λεβαντίνους. Μα είναι δυνατόν; Κι όμως, είναι…

Πηγή: sday.gr