Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε και έστρεψε τα βλέμματα όλων των Ελλήνων επάνω του, με την εκπληκτική του πορεία στο Αυστραλιανό Όπεν 2019, εκεί όπου κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον Ράφα Ναδάλ. Στην πορεία του μέχρι τους «4», ο Έλληνας τενίστας απέκλεισε -μεταξύ άλλων- ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του αθλήματος και κυρίαρχο στη Μελβούρνη, Ρότζερ Φέντερερ.

Πολλά έγιναν γνωστά για τον Τσιτσιπά αυτές τις ημέρες, ίσως όμως όχι και όλα. Όπως ότι ο παππούς του ήταν Ολυμπιονίκης με τη Σοβιετική Ένωση και ότι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είδε τον θάνατο κατάματα, αλλά τον έσωσε ο ήρωάς του, που δεν είναι άλλος από τον πατέρα του.

  • Ο Ολυμπιονίκης ποδοσφαιριστής παππούς: Πρόγονος του Τσιτσιπά, παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Σαλνίκοφ, διεθνής ποδοσφαιριστής της Σοβιετικής Ένωσης. Έκανε καριέρα ως παίκτης και προπονητής στη Σπαρτάκ Μόσχας, ενώ στα 21 χρόνια του αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στους Αγώνες που έγιναν στη Μελβούρνη. Κατά σύμπτωση, εκεί όπου ο εγγονός του κατέπληξε όλον τον φίλαθλο πλανήτη. Επίσης, ο παππούς του αναδείχθηκε πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης τρεις φορές ως παίκτης 1954, 1956 και 1958 και πέντε φορές κυπελλούχος, 1944, 1946, 1947, 1953 και 1958.
  • Ο Στέφανος ξεκίνησε τα μαθήματα τένις στον όμιλο αντισφαίρισης Γλυφάδας, με προπονητή τον Γιώργο Φουντούκο, το 2004. Ήταν μόλις έξι ετών, αλλά είχε τα γονίδια τόσο του πατέρα του, Απόστολο, και της μητέρας του και επίσης τενίστριας, Γιούλια Σαλνίκοβα.
  • Αν και ένατος στην κατάταξη των Παίδων, πήρε μέρος από… σπόντα στο τουρνουά Masters Παίδων στη Νορμανδία και το κατέκτησε. Ήταν το 2009, όταν ξεκίνησε να λάμπει σταδιακά το άστρο του.
  • Το 2015 κολυμπούσε με φίλους του στην Κρήτη, στο περιθώριο ενός τουρνουά Futures, με αποτέλεσμα να αρχίσει να πνίγεται. Ο πατέρας του βούτηξε στη θάλασσα και τον έσωσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε για το γεγονός αυτό στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». Όπως είπε, «ένιωσα ότι είχα πεθάνει, ένα φρικτό συναίσθημα ότι όλα τελείωσαν εκεί».
  • Τον Νοέμβριο του 2015 κέρδισε τον πρώτο του διεθνή τίτλο, το 10.000 Cyprus F1 Futures, στη Λευκωσίας. Στον τελικό αντιμετώπισε τον Βέλγο Φολί, τον οποίο νίκησε με 2-1 σετ.
  • Τον Ιούλιο του 2016 κατέκτησε τον τίτλο στο διπλό του τουρνουά στο Γουίμπλεντον, με παρτενέρ τον Εσθονό Κένεθ Ράισμα. Αντίπαλοί τους εκεί ήταν οι Καναδοί Σαποβάλοφ και Οζέ-Αλιασίμ.
  • Τον Ιούλιο του 2016 έφτασε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο ηλικιακό επίπεδο Juniors και άρχισε να δείχνει ότι το μέλλον είναι μπροστά του.
  • Τον ίδιο μήνα κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα Juniors, αφού νίκησε με 2-0 σετ τον Γάλλου Κορεντίν Μουτέ. Ήδη το όνομά του άρχισε να κάνει «γκελ» στον κόσμο του τένις…
  • Στο ATP World Tour συμμετείχε για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου του 2016, στη Βασιλεία της Ελβετίας, στον τόπο καταγωγής του ινδάλματός του, Ρότζερ Φέντερερ. Το ντεμπούτο του κόντρα στον Αμερικανό, Ρατζίβ Ραμ, ήταν νικηφόρο με 2-1 σετ.
  • Στις 28 Μαΐου του 2017 πήρε μέρος για πρώτη φορά σε Γκραν Σλαμ, στο Ρολάν Γκαρός. Ωστόσο, ηττήθηκε με 3-0 από τον Κροάτη, Ίβο Κάρλοβιτς.
  • Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται γούρικος για εκείνον μήνας, καθώς στις 20/10 του 2017 νίκησε για πρώτη φορά τενίστα που βρισκόταν στο Top-10. «Θύμα» του ακόμη ένας Βέλγος, ο Νταβίντ Γκοφέν, του οποίου επιβλήθηκε με 2-1 σετ στο Ευρωπαϊκό Όπεν της Αμβέρσας.
  • Στις 23 Οκτωβρίου του 2017 πλασαρίστηκε  Νο 95 της ΑΤΡ και έγινε ο πρώτος Ελληνας τενίστας που μπήκε στην 100άδα.
  • Ακόμη μια σπουδαία ημέρα για τον Τσιτσιπά τον μήνα Μάιο, καθώς στις 28/05 του 2018 πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε Γκραν Σλαμ, με το 3-1 επί του Ισπανού Ταμπερνέρ, στο Ρολάν Γκαρός.
  • Τον προηγούμενο Αύγουστο, μέσα λίγες ημέρες έγραψε ιστορία, καθώς επιβλήθηκε κατά σειρά τεσσάρων παικτών του Top-10. Αυτοί ήταν οι Ντόμινικ Τιμ (Νο 7), Νόβακ Τζόκοβιτς (Νο 10), Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο 3) και Κέβιν Άντερσον (Νο 6), φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Rogers Cup στο Τορόντο, όπου έχασε με 2-0 από τον Ράδα Ναδάλ, το Νο 1 εκείνη την περίοδο.
  • Στις 13 Αυγούστου του 2018 «σκαρφάλωσε» για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Νο 15 της ATP, επίδοση απίστευτη για τα δεδομένα του ελληνικού τένις.
  • Πριν λίγες ημέρες, στις 20 Ιανουαρίου του 2019, ο Τσιτσιπάς πανηγύρισε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, με 3-1 επί του Φέντερερ, για να προκριθεί στα προημιτελικά του του Αυστραλιανού Οπεν. Στη συνέχεια κέρδισε και τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, για να περάσει στους «4» και να βρεθεί στον δρόμο του Ναδάλ.