Δύο είναι οι παίκτες της ΑΕΚ οι οποίοι στη μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν δείξει να ανεβάζουν πολύ σημαντικά την απόδοσή τους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν: ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Μιχάλης Μπακάκης. Ο πρώτος έχει μετατραπεί σε παίκτη-ορχήστρα για την Ένωση και εξελίσσεται σε ηγετική φυσιογνωμία της, ενώ ο δεύτερος έχει γίνει ένας σταθερότατος πλάγιος μπακ, που τα έχει πάει εξαιρετικά και στα αριστερά, παρόλο που δεν είναι η θέση του.

Ο Λάζαρος, μάλιστα, δικαιώθηκε και με κλήση από τον Μίκαελ Σκίμπε στην εθνική ομάδα για τους αγώνες με Κύπρο και Γιβραλτάρ, ενώ πλέον λατρεύεται όσο λίγοι από τους «κιτρινόμαυρους» οπαδούς. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που παίρνει την μπάλα στα πόδια του, αποθεώνεται.

Από την άλλη, ο Μπακάκης έχει κερδίσει τους πάντες στον οργανισμό της ΑΕΚ με την αυταπάρνησή του, τα αδιάκοπα τρεξίματα, την απύθμενη διάθεση να βοηθήσει το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ τόσο επιθετικά όσο και ανασταλτικά, όπως και για το ότι είναι σταθερά ένας από τους κορυφαίους στο ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς.

Όμως, και οι δύο τους δεν έπιασαν την αναμενόμενη απόδοση στο χθεσινό παιχνίδι με την Αούστρια Βιέννης, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Ο Χριστοδουλόπουλος, προφανώς εξουθενωμένος από τα συνεχόμενα παιχνίδια, έδειξε έλλειψη εμπνεύσεων και δυνατότητας να «τρυπήσει» την αντίπαλη άμυνα, ενώ στη μοναδική καλή περίπτωση να βρει δίχτυα από εκτέλεση φάουλ, είδε τον αντίπαλο τερματοφύλακα να του αρνείται το τέρμα.

Και αν για τον Λάζαρο η χαμηλή για τα δικά του στάνταρ απόδοση καλύφθηκε από τον «καυτό» Λιβάγια, τον πάντα επικίνδυνο Αραούχο και τον εξαιρετικό Μάνταλο, για τον Μπακάκη κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβεί. Είναι ενδεικτικό ότι τα δύο γκολ της Αούστρια Βιέννης προήλθαν από την πλευρά που αναγκαστικά καλύπτει μετά τον τραυματισμό του Έλντερ Λόπες, την αριστερή.

Σε κάποιες στιγμές, ο Έλληνας μπακ φάνηκε σαν να παίζει μόνος του εναντίον τριών και τεσσάρων παικτών , καθώς τόσο ο Αϊντάρεβιτς, μέχρι να γίνει αλλαγή στο 53’ από τον Γαλανόπουλο, όσο και ο αργός Τζανετόπουλος, που έπαιξε από το 22’ ως αριστερό στόπερ μετά τον τραυματισμό του Τσόσιτς, δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τις απαραίτητες βοήθειες, για να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του. Έναν ρόλο, που θυμίζουμε, ότι τον είχε υπηρετήσει εξαιρετικά σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, με αποκορύφωμα αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό, που δεν άφησε τον εκάστοτε «ερυθρόλευκο» εξτρέμ να δημιουργήσει πολλά ζητήματα στον χώρο ευθύνης του.

Όμως, κόντρα στους Αυστριακούς, τα θέματα ήταν κάτι παραπάνω από πολλά και δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει με τον τρόπο που θα ήθελε. Είναι χαρακτηριστικό το γκολ της ισοφάρισης από πλευράς Αούστρια, όταν ο Πιρές είχε «αέρα» περίπου 5 μέτρων για να κάνει τη συρτή σέντρα, που έφερε σε θέση βολής τον Μονσάιν.

Στην ΑΕΚ πιστεύουν ότι το ματς με τους Αυστριακούς ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα για τον Μπακάκη. Και με τις επιστροφές των Λόπες και Σιμόες και τη μετατόπισή του ξανά στη φυσική του θέση, παρουσιάζονται πεπεισμένοι ότι όλη η ανασταλτική λειτουργία θα βελτιωθεί αισθητά. Τα δύο γκολ παθητικό σε δύο σερί ματς, δεν είναι κάτι σύνηθες για την τωρινή ομάδα του Χιμένεθ…