Στους δέκα κορυφαίους ευρωπαίους παίκτες, από τους οποίους θα ξεχωρίσει ένας, συμπεριέλαβε η Fiba Europe τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Από την δεκάδα αυτή, θα αναδειχθεί ο πρώτος, κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού. Πέραν του γκαρντ του Παναθηναϊκού, η λίστα περιλαμβάνει παίκτες που αγωνίζονται τόσο στην Γηραιά ήπειρο όσο και στο NBA.

Πιο συγκεκριμένα οι άλλοι εννέα παίκτες είναι οι Νικολά Μπατούμ των Μπλέιζερς, Παού Γκασόλ των Λέικερς, Μαρκ Γκασόλ των Γλκρίζλις, Αντρέι Κιριλένκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπο ΜακΚάλεμπ της Σιένα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο της Μπαρτσελόνα, Ντιρκ Νοβίτσκι των Μάβερικς, Τόνι Πάρκερ των Σπερς και Ντούσκο Σαβάνοβιτς της Εφές Αναντολού.

O 31ετών παίκτης των «πράσινων» επίσης αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Euroleague για το 2011, κορυφαίος αμυντικός για την ίδια διοργάνωση, MVP του Final 4 της Βαρκελώνης και καλύτερος αμυντικός στην Α1 μπάσκετ των ανδρών για το 2011

Πέρσι, το βραβείο είχε δοθεί στον Μίλος Τεόντοσιτς, όταν ακόμη αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό.

Μαζί με την κατηγορία των Ανδρών, υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες. Αυτή των Γυναικών, των Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών. Στην τελευταία μάλιστα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, αυτή της Άρτεμης Σπανού που αγωνίζεται στο NCAA με την ομάδα του RMU.

Η ψηφοφορία, σε όλες τις κατηγορίες, έχει ξεκινήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA Europe και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2012. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου και τα βραβεία θα απονεμηθούν λίγες μέρες αργότερα σε ειδική τελετή.

Αναλυτικά:

Άνδρες

Νικολά Μπατούμ
Δημήτρης Διαμαντίδης
Πάου Γκασόλ
Μαρκ Γκασόλ
Αντρέι Κιριλένκο
Μπο ΜακΚάλεμπ
Χουάν Κάρλος Ναβάρο
Ντιρκ Νοβίτσκι
Τόνι Πάρκερ
Ντούσκο Σαβάνοβιτς

Γυναίκες

Έλενα Ντανιλότσκινα
Εμιλί Γκομίς
Σαντρίν Γκρούντα
Σάντρα Μαντίρ
Ίβα Περοβάνοβιτς
Μαρία Στεπάνοβα
Άλμπα Τόρενς
Μπιρσέλ Βαρνταρλί
Έβα Βιτέτσκοβα
Νεβριγιέ Γιλμάζ

Νέοι Άνδρες

Αλεχάντρο Αμπρίνες
Αλεξάνταρ Τσβέτκοβιτς
Αλεσάντρο Τζεντίλε
Ενές Καντέρ
Πρζέμισλαβ Καρνόφσκι
Ντιμίτρι Κουλάγκιν
Νίκολα Μίροτιτς
Ντάριο Σάριτς
Τορνίκε Σενγκέλια
Γιόνας Βαλαντσιούνας

Νέες Γυναίκες

Φαρχίγια Αμπντί
Νίκα Μπάριτς
Χιντ Μπεν Αμπντελκαντέρ
Κεράλτ Κάσας
Σάρα Κρνιτς
Ολέσια Μαλασένκο
Έμα Μέσεμαν
Αστού Ντουρ
Αναστασία Σίλοβα
Άρτεμις Σπανού

Πηγή: sportfm.gr