Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και μετέφεραν στην εισαγγελία της Άγκυρας τον πρόεδρο της Ανκαραγκιουτσού, Φαρούκ Κοτσά, μετά την άγρια επίθεσή του στον διαιτητή Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ το βράδυ της Δευτέρας (11/12).

Ο Φαρούκ Κοτσά, εξοργισμένος για τις αποφάσεις του Μελέρ, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο μετά την ισοφάριση στο 97ο λεπτό κατά την ισοπαλία 1-1 με τη Ρίζεσπορ για τη Super Lig.

Έπειτα από την επίθεση, ο 35χρονος ρέφερι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο απ’ όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διαιτησία. «Τελείωσε για μένα. Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο», τόνισε. Ο Μελέρ δέχτηκε αρκετά χτυπήματα από άλλους, καθώς βρισκόταν στο έδαφος και υπέστη τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού κατάγματος.

Σύμφωνα με το τουρκικό «Beyaz TV» ο πρόεδρος της Ανκαραγκιουτσού, Φαρούκ Κοτσά, ο οποίος στο παρελθόν είχε χτυπήσει τον προπονητή της ίδιας του της ομάδας, εξήγησε το περιστατικό με γροθιά λέγοντας: «Ο εγκέφαλός μου τρελάθηκε, η όρασή μου μαύρισε! Δεν θυμάμαι τι έκανα». Ο Κοτσά, μέλος του AKP, του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην βουλευτής, αντιμετωπίζει πειθαρχικές κυρώσεις και από αυτόν τον οργανισμό, ενώ ο Ερντογάν θέλει να τον αποβάλει από το κόμμα παρά τη στενή τους σχέση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι τόσο ο Κοτσά όσο και οι συνοδοί του συνελήφθησαν, μετά την επίθεση στον διαιτητή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, λέγοντας: «Η απαραίτητη δικαστική έρευνα έχει ξεκινήσει κατά των υπευθύνων για την επίθεση στον διαιτητή του αγώνα στο τέλος του αγώνα Ανκαραγκιουτσού-Ρίζεσπορ».

Συνολικά έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Ανκαραγκιουτσού, Φαρούκ Κοτσά, στάλθηκαν στο δικαστικό μέγαρο σχετικά με την επίθεση στον διαιτητή Χαλίλ Ουμουτ Μελέρ. Ο Φαρούκ Κοτσά, μεταφέρθηκε στο Δυτικό Δικαστήριο στην Άγκυρα και θα ακουσθεί από τον εισαγγελέα μαζί με τους άλλους δράστες.

Αναβολή επ’ αόριστον

Στο μεταξύ, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας ανακοίνωσε την αναβολή επ’ αόριστον όλων των αγώνων σε όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μετά την επίθεση.

Μετά το επεισόδιο συνήλθε εκτάκτως, αργά το βράδυ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας και αποφάσισε την αναβολή όλων των αγώνων.

«Αυτή η άθλια επίθεση δεν έγινε μόνο εναντίον του Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ» δήλωσε ο πρόεδρος της TFF, Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, και έκανε λόγο για «απάνθρωπη και κατάπτυστη επίθεση», που έγινε εναντίον όλων των φορέων του τουρκικού ποδοσφαίρου».

«Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Τουρκίας, οι αγώνες σε όλα τα πρωταθλήματα έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον» σημείωσε.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την επίθεση και σημείωσε: «Αθλητισμός σημαίνει ειρήνη και αδελφοσύνη. Ο αθλητισμός δεν είναι συμβατός με τη βία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία της βίας στον τουρκικό αθλητισμό».