Μια ομάδα Βρετανών βουλευτών κάλεσε την FA, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) να απαγορεύσει στις τρανς παίκτριες να συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Την επιστολή υπογράφουν 49 βουλευτές και 27 μέλη της Βουλής των Λόρδων, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Η επιστολή αναφέρει ότι η FA έχει «κλείσει το μάτι» για το θέμα και έχει δώσει τα χρήματα σε «μεμονωμένους συλλόγους και μάνατζερ» αντί να εκδώσει σαφείς οδηγίες για το εάν οι τρανς παίκτες μπορούν να ενταχθούν σε γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου.

«Ζητάμε λοιπόν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η FA να ενεργήσει για να προστατεύσει το ποδόσφαιρο γυναικών και κοριτσιών απαγορεύοντας σε όλους τους γεννημένους άνδρες να παίζουν σε γυναικείες ομάδες», αναφέρει η επιστολή.

Η FA επιτρέπει επί του παρόντος σε παίκτες άνω των 16 ετών να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε ομάδες του φύλου που προτιμούν «με την επιφύλαξη της έγκρισης της FA κατά περίπτωση». Δεν υπάρχει περιορισμός που να σχετίζεται με το φύλο για παίκτες κάτω των 16 ετών.

Οι ομάδες υπεράσπισης των τρανς λένε ότι ο αποκλεισμός των τρανς αθλητών συνιστά διάκριση. Οι επικριτές της ένταξης των τρανς στο γυναικείο αθλητισμό λένε ότι η ανδρική εφηβεία εμποτίζει τους αθλητές με ένα τεράστιο φυσικό πλεονέκτημα που η μετάβαση δεν μετριάζει.

Η συμπερίληψη των τρανς αθλητών στις γυναικείες διοργανώσεις είναι ένα από τα πιο επίμαχα και διχαστικά ζητήματα στον αθλητισμό με το World Athletics και το World Aquatics μεταξύ των παγκόσμιων ομοσπονδιών που έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες τους. Η FIFA επανεξετάζει επίσης τις πολιτικές επιλεξιμότητας για τρανς.

Αυτή η κίνηση έρχεται έπειτα από την αποκάλυψη μιας υπόθεσης που απασχόλησε ιδιαίτερα τα βρετανικά ΜΜΕ και την κοινη γνώμη, όταν τρανς παίκτρια σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανακοίνωσε πως αποσύρεται καθώς οι αντίπαλες ομάδες έκαναν μποϊκοτάζ στα παιχνίδια τους, επικαλούμενες πως με τη διάπλασή της τις τραυμάτιζε.