Δώδεκα ολόκληρα χρόνια κρατά η δικαστική διαμάχη του Δήμου Ερμούπολης Σύρου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για ακίνητο 550 τετραγωνικών μέτρων το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη.

Η υπόθεση έχει φτάσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία καλείται να αποφασίσει σε ποιον τελικά ανήκει το επίμαχο ακίνητο στην Μεταμόρφωση της Ερμούπολης.

Η ιστορία της κατοικίας ξεκινά το 1927 όταν ο Δήμος Ερμούπολης την παραχώρησε, με σύμβαση χρησιδανείου, στην Μητρόπολη Σύρου για να φιλοξενήσει τον τοπικό Μητροπολίτη ενώ σ΄ ένα τμήμα της στεγάστηκε εκκλησιαστικό μουσείο.
Όταν, όμως, ο Δήμος το 2003 ζήτησε πίσω το ακίνητο η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια καθώς μετά την ψήφιση του 590/1997, που προέβλεπε ότι τα κτίρια που προορίζονται για κατοικίες αρχιερέων, κ.λπ. και έχουν ανεγερθεί με εισφορές μονών και ναών ή από εράνους «μεταβιβάζονται υποχρεωτικώς» στις Μητροπόλεις, το επίμαχο ακίνητο μεταγράφηκε στην Μητρόπολη.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε πως η κατοικία ανεγέρθηκε με δαπάνες του Δήμου, ενώ στην ανέγερση της συνέβαλαν και οι Ιεροί Ναοί της περιοχής, ενώ ο Δήμος πάντοτε την περιελάμβανε στο περιουσιολόγιο του. Από την πλευρά της η Μητρόπολη Σύρου υπογράμμισε ότι το διάστημα 1999-2000 προέβη σε ολική ανακαίνιση της κατοικίας η οποία κόστισε 30.814 ευρώ.

Πάντως, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 590/1997 που προβλέπει την αυτόματη μετεγγραφεί των εν λόγων ακινήτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.