Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων

«Πράσινο φως» για την επαναφορά τους στα επίπεδα του έτους 2012


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:25
07/03/2018
Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων
23
loading

Αντισυνταγματικές έκρινε το Μισθοδικείο τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επαναφορά τους στα επίπεδα του έτους 2012.

Συγκεκριμένα, το 9μελές Μισθοδικείο έκρινε κατά πλειοψηφία (7 - 2) ότι ο νόμος 4093/2012 αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 26, 87, 88 κ.λπ. του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς συντάξεις οι οποίες να μην αποκλίνουν ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος του. Η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι είναι δικαιολογημένες οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και των εισαγγελέων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, δεν αποκλείεται η επέμβαση του νομοθέτη για μείωση των συντάξεων λόγω  επιτακτικής ανάγκης προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, ωστόσο, η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος. Επομένως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί στις προσφυγές τους ανέφεραν ότι το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους ανήλθε σε ποσοστό περίπου 74% και μόνο   αυτές που έγιναν   κατ΄ επιταγή του   νόμου 4387/2016 άγγιζαν το 40%.

Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων,   η  μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε και το καθαρό ποσό των συντάξεων των πρόεδρων κυμαίνεται  (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας),  από τα   1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ.

Το Μισθοδικείο παραπέμπει όλες τις αποφάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καθορίσει τις αναδρομικές διαφορές που πρέπει να λάβουν οι δικαστές στις συντάξεις τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar Ότι θυμάστε

  Ενώ η περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι συνταγματική και υπογεγραμμένη έτσι? Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσετε όχι από τα δικά σας! Και μιλάμε για τις χαμηλότερες συντάξεις που υπάρχουν.. και το ΕΚΑΣ ήταν ένα μικρό βοήθημα. Τώρα αυτές τις συντάξεις, τις έχουν φτάσει κάτω από τα 300 ευρώ! Σαν δεν ντρεπόμαστε, λίγο τσίπα δεν έχετε?

 2. avatar Τζίμης ο δικαιος

  Ειδηση θα ήταν αν εκριναν συνταγματικές τις περικοπές.....

 3. avatar υπηρχε

  περιπτωση να εινα νομιμες?μηπως ομως συμπαρασυρουν και τις βουλευτικες?

 4. avatar ΚΩΣΤΑΣ-κ

  Οι πρώτοι και οι κυριότεροι υπεύθυνοι της κρίσης στην Ελλάδα είναι οι Δικαστικοί.Οτιδήποτε αντίκειται στα συμφεροντά τους είναι αντισυνταγματικό. Για τους υπόλοιπους Ελληνες είναι συνταγματικό. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι τυφλή είναι σαφέστατα μεροληπτική. Οι αποφάσεις που έχουν εκδόσει επιρρεάζουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό αρνητικά εν σχέσει με τις ευνοϊκές αποφάσεις κατ' άτομο.
  Εχει καταλυθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα από τις ληστρικές κατά καιρούς κυβερνήσεις και οι Δικαστικοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

 5. avatar Mad

  Εγώ θεωρώ οτι είναι ανήθικο, αυτοί που. έχουν ορκιστεί να φυλάνε τους νόμους του κράτους, να μεταχειρίζονται κατά το δοκούν την νομοθεσία για να βολεύουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Και δεν είναι και η πρώτη φορά.
  Άνθρωποι με φιλότιμο, δεν θα τολμούσαν να εκδίδουν τέτοιες αποφάσεις, και αντίστοιχα δεν θα δέχονταν τέτοια προνομιακή μεταχείριση που ερεθίζει το δημόσιο αίσθημα, αλλά αντίκειται και στην κοινή λογική.
  Η Πολιτεία πρέπει στην δημοκρατική βάση της ισότητας των πολιτών, να βρει τον τρόπο να αντιδράσει αποτελεσματικά στις διακρίσεις υπέρ των προνομιούχων στεγανών.

 6. avatar ετσι ετσι ετσι

  Ετσι ετσι ετσι ετσι ετσι ετσι ετσι ετσι ετσι ετσι........ Ρε παιδια ενα μυστιριο πραγμα .ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΗ .. ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ περιεργο δεν ειναι για τους ....... αδεκαστους.αμερολιπτους ΣΩΣΤΟΥΣ ....

 7. avatar ——– ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ——

  ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ??????? ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΛΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ?????? ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ!!!!

 8. avatar νιονιο

  ενω του κοσμακη οι μειωσεις συνταγματικες

 9. avatar Nikos-Nikos .

  Γιάννης κερναει, Γιάννης πίνει .

 10. avatar Λουκάνικος2

  "...έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος τους..."

  οκ...[...]

 11. avatar ORUE

  Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω, κάνουν καλό. Αν τα μαζέψεις σ’ ένα σωρό, βρωμάνε απαίσια.

 12. avatar ΜΑΙΚ 1

  χα χα χα χα χα

 13. avatar Στέλιος28

  Η απόφαση είναι απολύτως ορθή νομικά όσο κι εάν φαίνεται προκλητική για εμάς.

  1. avatar Μπαχαλοκώσταινα.

   Kαι ποιός είπε οτι κάθε νομικό είναι και ορθό?
   Και ποιός είπε ότι κάθε σοφιστεία δεν αποτελεί επίφαση ορθότητας?
   Εδω έχουμε την κλασσική περίπτωση του γιάννης πίνει-γιάννης κερνάει.
   Αυτό έλειπε να θεωρήσουμε και την νομική ως επιστήμη,
   η ακόμη καλύτερα την ανακάλυψη της αμερικής.

   1. avatar Στέλιος28

    Ούτε σε ένα δεν έπεσες μέσα. Ολα λάθος τα είπες:
    1. Η νομική σαφώς και είναι αναγνωρισμένη επιστήμη
    2. Εγώ μίλησα για νομική ορθότητα της απόφασης, διότι ο δικαστής αποφασίζει σύμφωνα με τον νόμο. Δεν είπα ότι κάθε νομοθετική διάταξη είναι και ορθή, όπως υπαινίσσεσαι.
    3. Λαϊκίζεις ασύστολα, διότι στόχος σου είναι να απευθυνθείς σε άτομα χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση. Δεν γνωρίζεις ότι εκ του Συντάγματος (και όχι απλώς εκ του νόμου) μόνο τα δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν την συνταγματικότητα ή μη ενός νόμου; Τί πάει να πει Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει; Το Σύνταγμα νομίζεις ότι δεν το θέσπισες εσυ και εγω;
    4. Το εάν ορθώς ή εσφαλμένως κρίθηκαν συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων ή ελευθέρων επαγγελματιών είναι άλλο θέμα. Σ' αυτό πράγματι υπάρχουν αντίθετες απόψεις και έχουν διατυπωθεί.

    Με αυτά τα μυαλά σίγουρα θα αποκτήσεις προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Εκτός εάν τα λες μόνο εδώ μέσα και δεν τα εφαρμόζεις στην καθημερινή σου ζωή. Καλού κακού (αν δεν έχεις ήδη) κάνε φίλο σου ένα καλό δικηγόρο

    1. avatar ΚΑΙ ΠΩΣ

     ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ [ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ , ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ και εν γενει Δ.Υ. ] ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΜΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΤΩΝ [ΤΣΙΑΤΣΙΑΛΙΣΑΝ] ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ -= Αυτοι πληρωσαν το μαρμαρο της Ανεργιας =- Ημερομισθια και Μισθοι πεινας ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΝΟΜΑ . ΚΑΙ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΑΥΤΑ ΤΑ [ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ] ΣΑΣ ΤΡΕΦΟΥΝ .!!!

     1. avatar Στέλιος28

      Σου έχω απαντήσει ήδη στο ερώτημά σου. Βλέπε το Νο4 του σχολίου μου. Θα καταλάβαινες τότε ότι δεν σημαίνει ότι συμφωνώ ή ότι θεωρώ ορθές όλες τις περικοπές των υπολοίπων (ιδιωτ. υπαλ., ελευθ. επαγγελμ. κλπ). Όταν λες "σας θρέφουν" τί εννοείς; Προφανώς και δεν είμαι δικαστής για να με βάζεις απέναντί σου

 14. avatar Kay

  Χαχαχαχα φυσικά και ειναι αντισυνταγματικές! Ότι περιορίζει τα κεκτημένα των δικαστικών ειναι αντισυνταγματικό. Η εξουσία που ασκουν οι δικαστικοί και αφορά δικές τους υποθέσεις ειναι τουλάχιστον προκλητική.

 15. avatar Γιάννης κερνάει…

  ...Γιάννης πίνει.
  Κράζουμε βουλευτές και υπουργούς αλλά σε δικαστήρια και δημαρχεία υπάρχει πολύς εμετός για τον οποίο δεν γίνεται λόγος

 16. avatar Pelatis

  Πεσαμε απο τα συννεφα παλι....λες και τι ειναι οι συνταξεις των δικαστων...κατωτατος μισθος για να μειωνεται συνταγματικα...

 17. avatar Να μη βρει ο παπάς να θαψει

  Γιάννης πίνει Γιαννης κερνάει.... Οι δικαστές αποφάσισαν για τους δικαστές!!!! Ασυμβίβαστο δεν υπάρχει???? Έτσι είναι η ελληνική δικαιοσύνη?

 18. avatar Χαχαααα

  Αυτό έλλειπε να είναι συνταγματικές, τα [...] χέρι χέρι πάνε

 19. avatar giannis alex

  Εννοείται...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει