Μπορεί να έχουν περάσει, περίπου, τέσσερα χρόνια από την ληστεία των ΕΛΤΑ στη Βάρδα Ηλείας, αλλά ακόμη και τώρα οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να αναφέρονται σε αυτήν στις συζητήσεις τους.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά μιας και η συγκεκριμένη ληστεία έμοιαζε βγαλμένη από ευφάνταστο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, η οποία τάραξε την κοινωνία της μικρής πόλης παίρνοντας διαστάσεις αστικού μύθου. Οι δράστες είχαν οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια την επίθεση τους στα ΕΛΤΑ, γνωρίζοντας πως η λεία τους θα ήταν χιλιάδες ευρώ αφού τα ταμεία ήταν γεμάτα.

eltavarda9

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα για το οποίο έπρεπε να βρουν λύση: Το Αστυνομικό Τμήμα της μικρής επαρχιακής πόλης ήταν μόλις 50 μέτρα μακριά από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και ο φόβος να βρεθούν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, πριν ολοκληρώσουν το σχέδιο τους, ήταν μεγάλος. Οι προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλές, αλλά αυτή που υπερίσχυσε ήταν «κοπιαρισμένη» από ταινία δράσης…

eltavarda4

Η λέξη «αντιπερισπασμός» έδωσε το σύνθημα για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της παρέας των ληστών. Έτσι, την ώρα της ληστείας στα ΕΛΤΑ, νωρίς το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου του 2012, γάζωναν με καλάσνικοφ το Αστυνομικό Τμήμα, καταφέρνοντας να ακινητοποιήσουν τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν τα πυρά 3 κουκουλοφόρων που είχαν κατέβει από μια BMW που έφερε γερμανικές πινακίδες.

eltavarda3

Δυο άλλοι κουκουλοφόροι κινήθηκαν προς τα ΕΛΤΑ, όπου την ίδια ώρα χρηματαποστολή παρέδιδε χρήματα στο διευθυντή του υποκαταστήματος.

eltavarda7

Οι δύο δράστες άνοιξαν την κεντρική γυάλινη πόρτα και μπήκαν στο υποκατάστημα φωνάζοντας «τα λεφτά σας ρε, όλοι κάτω», ενώ με την απειλή των όπλων καθήλωσαν τους υπαλλήλους και το προσωπικό ασφαλείας και αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ.

eltavarda5

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και ένα χιλιόμετρο έξω από τη Βάρδα έκαψαν το αυτοκίνητο της ληστείας και εξαφανίστηκαν.

eltavarda1

Για τους αστυνομικούς ήταν θέμα τιμής η σύλληψη των δραστών. Για το λόγο αυτό ο φάκελος της ληστείας παρέμεινε ανοιχτός και στην πρώτη γραμμή των ερευνών τους. Έτσι, μετά από έρευνες ετών, το Φεβρουάριο του 2015 σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 4 ανδρών, από 22 έως 32 ετών, οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη ληστεία των ΕΛΤΑ της Βάρδας.

eltavarda11

Στους κατηγορούμενους αποδόθηκε και ληστεία που είχε γίνει, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο όπου και εκεί οι δράστες πυροβολούσαν στον αέρα με καλάσνικοφ. Στη συγκεκριμένη ληστεία αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας περίπου 117.000 ευρώ.

ilia1

Έφυγαν από το κοσμηματοπωλείο με αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί λίγους μήνες νωρίτερα στην Ιταλία και στη συνέχεια το έκαψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. ilia2

Μάλιστα, οι τρεις από τους συλληφθέντες ήταν παλιοί γνώριμοι της αστυνομίας, αφού στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί για ληστεία, σε κοσμηματοπωλείο στη Ζάκυνθο, η μεθοδολογία της οποίας εμφάνιζε κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν στο Κατάκολο.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προέκυψε πως οι 11 κάλυκες που βρέθηκαν στο Κατάκολο, έξω από το κοσμηματοπωλείο και οι 22 που συλλέχθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Βάρδας, προέρχονταν από τα ίδια πυροβόλα όπλα.

Επιπλέον, από τις εργαστηριακές μελέτες εντοπίστηκαν, σε κουκούλα που έπεσε από τους δράστες και βρέθηκε έξω από το κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο, γενετικά στοιχεία που ανήκαν σε έναν από τους κατηγορούμενους.

Ένας άλλος από τους κατηγορούμενους εντοπίστηκε μέσω του στίγματος του τηλεφώνου του, να βρίσκεται το βράδυ πριν τη ληστεία στη Νέα Μανωλάδα, δηλαδή πολύ κοντά στη Βάρδα και θεωρήθηκε πως είχε πάει για να κάνει κατόπτευση του χώρου που «θα χτυπούσαν την επομένη». Σύμφωνα με την κατηγορία, οι  κατηγορούμενοι είχαν τακτικές επικοινωνίες μεταξύ τους και ήταν παλιοί γνώριμοι από την Ζάκυνθο.

eltavarda10

Για τις αρχές, η ομάδα των δραστών «δεν δρούσε ευκαιριακά, αλλά με μεθοδικότητα, οργάνωση και στρατηγική», με αποτέλεσμα να παρουσιάζει «σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας στις ληστείες που επιχείρησε…». Χαρακτηριστικό τους η ταχύτητα με την οποία δρούσε.

eltavarda2

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας κατηγορούμενοι τόσο για τη ληστεία της Βάρδας, όσο και για αυτή στο κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν από τις αρχές, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα στοιχεία. Επιπλέον, κατηγόρησαν τις αρχές για στοχοποίηση, λόγω της παλαιότερης καταδίκης τους, με σκοπό να ανακοινώσουν πως εξιχνίασαν το μοναδικό περιστατικό που συνέβη στη Βάρδα.

Τελικά, ένας μόνο από τους κατηγορούμενους κατάφερε να πείσει το δικαστήριο με αποτέλεσμα να αθωωθεί, λόγω αμφιβολιών. Στους τρεις συγκατηγορούμενούς του επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης που έφτασαν και τα 45 χρόνια (εκτιτέα τα 25) για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό και διακεκριμένες οπλοκατοχές. eltavarda12