Το αιματοκύλισμα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ιδιαίτερα το γεγονός ότι επετράπη σε περισσότερους από 100 – 120 χούλιγκαν να περάσουν τα σύνορα, να διασχίσουν τη μισή χώρα, να συμπράξουν με Έλληνες… οπαδούς και να δολοφονήσουν τον 29χρονο Μιχάλη, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ.

Γι’ αυτό και η απόφαση για «καρατόμηση» επτά αξιωματικών –σε πρώτη φάση- κρίνεται απολύτως λογική. Όμως το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι το εξής: Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι ο μέχρι πρότινος διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και οι έξι διοικητές Τροχαίας από τα Ιωάννινα μέχρι την Κόρινθο; Απάντηση θα δοθεί από το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας που διεξάγεται υπό τον Επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αποδοθούν και σε άλλους (σ.σ. ανώτερους και ανώτατους) αξιωματικούς.

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό του Σώματος, υπάρχουν συζητήσεις ότι –για την ώρα πάντα- «πλήρωσαν το μάρμαρο» αξιωματικοί που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «εύκολοι στόχοι», αλλά που σε δεν έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Λογική η απομάκρυνση για παράδειγμα του διοικητή της ΥΑΒΑΧ, όμως, όπως προκύπτει από τα υπηρεσιακά έγγραφα είχε ενημερώσει τους ανωτέρους του για την παρουσία οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και το ενδεχόμενο σύγκρουσης με αυτούς της ΑΕΚ.

Από την Κακαβιά ως την Αττική

Την ίδια ώρα, πηγές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι «όπως έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του Σώματος, ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των αλλοδαπών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών».

Η είδηση που βγαίνει από τη συγκεκριμένη… διαρροή είναι ότι «εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της ΕΔΕ, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης», ενώ επισημαίνεται ότι «η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών».

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μετράει μόλις 10 ημέρες στον 7ο όροφο της Κατεχάκη και ακόμη δεν έχει προλάβει καλά – καλά να ενημερωθεί για τα βασικά. Ωστόσο, ήρθε άμεσα αντιμέτωπος με παθογένειες που εδώ και δεκαετίες υπάρχουν στο Σώμα και πρέπει επιτέλους να επιλυθούν.