Λύση στο χρονίζον ζήτημα της αξιοποίησης του παλιού εγκαταλελειμμένου κτιρίου που βρίσκεται στο Οικοδομικό Τετράγωνο 216 στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Παλαιολόγου καλείται να δώσει η νέα Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου.

Tο κτίριο, που κάποτε στέγασε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, στέκει ερειπωμένο αποτελώντας εστία μόλυνσης για την περιοχή και κρύβοντας κινδύνους για όσους χρησιμοποιούν το παρακείμενο πάρκο.

Μέσα και έξω από το κτίριο υπάρχουν διάσπαρτα μπάζα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, στους τοίχους υπάρχουν γκράφιτι, ενώ την εικόνα της εγκατάλειψης συμπληρώνουν δύο εγκαταλελειμμένα οχήματα, το ένα μάλιστα, καμένο στο πεζοδρόμιο της Ελ. Βενιζέλου.

Η εικόνα, όμως, δεν είναι καλύτερη και στο χώρο του πάρκου στο οποίο υπάρχουν γυαλιά στους διαδρόμους και σε απόσταση αναπνοής από την παιδική χαρά όπου παίζουν μικρά παιδιά. Σε κάποια δέντρα κρέμονταν πανιά και κομμάτια από ύφασμα. Τέλος, ακόμα και τα όργανα της παιδικής χαράς δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να συντηρηθούν.

Η πιο ανησυχητική εικόνα σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Χ-Τύπος ήταν μια ομάδα παιδιών του γυμνασίου που επιδίδονταν στο αγαπημένο τους parkour, την υπερπήδηση εμποδίων, σε ένα χώρο διάσπαρτο από γυαλιά και μπάζα.

Η αξιοποίηση του Οικοδομικού Τετραγώνου 216 βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοτικού ενδιαφέροντος επί αρκετά χρόνια από τότε που αποκτήθηκε ο χώρος από το Δήμο, επί Δημαρχίας του Γιώργου Μαστοράκου. Το αρχικό σχέδιο της διοίκησης του κ. Μαστοράκου ήταν να δημιουργηθεί στο οικόπεδο το διοικητικό κέντρο του δήμου στο οποίο θα στεγάζονταν όλες οι δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες της πόλης. Ωστόσο μετά από αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της πόλης το σχέδιο αυτό αποσύρθηκε και τελικά δημιουργήθηκε ένα πάρκο λίγο πριν τις εκλογές του 2006.

Το βέβαιο είναι πως η νέα διοίκηση θα πρέπει άμεσα να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών που χρησιμοποιούν το πάρκο και να απαγορέψει κάθε δραστηριότητα μέσα και γύρω από το κτίριο.

Πηγή: xtypos.gr