Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος 61χρονης και ταυτοποιήθηκαν πέντε δράστες, οι οποίοι εμπλέκονται σε απάτες παγκοσμίου επιπέδου και αποτελούν μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας από 25 έως 53 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε πληροφορικό σύστημα ή δεδομένα κατ΄εξακολούθηση.

Ειδικότερα, οι δράστες προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού καλούσαν τα θύματά τους από αλλοδαπές τηλεφωνικές συνδέσεις και με την πρόφαση ότι προβαίνουν σε ενέργειες για την προστασία των λογαριασμών τους από παραβιάσεις και κυκλώματα απάτης, τους έπειθαν να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές και στα κινητά τους τηλέφωνα εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου.

Στη συνέχεια, αφού αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς προέβαιναν στην αποστολή εμβασμάτων σε λογαριασμούς άλλων θυμάτων τα οποία είχαν επίσης εξαπατήσει.

Τα εν λόγω άτομα στα οποία είχαν αποστείλει τα εμβάσματα, πείθονταν να κάνουν ανάληψη από τους λογαριασμούς τους τα συγκεκριμένα ποσά και να τα αποστείλουν έπειτα μέσω εταιρειών αποστολής χρημάτων σε διάφορες χώρες σε μικρότερα εμβάσματα τα οποία παραλάμβαναν δια ζώσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία αφαίρεσαν από τον τραπεζικό λογαριασμό 61χρονης 76.500 ευρώ, πραγματοποιώντας επτά εμβάσματα σε τρεις άλλες γυναίκες, οι δύο εκ των οποίων με τη σειρά τους μετέφεραν τμηματικά το ποσό σε παραλήπτες στην Ελλάδα, στο Κόσσοβο, την Αλβανία και την Κολομβία.