Για «δευτερογενή θυματοποίηση» του άνδρα που πρώτος κατήγγειλε τον Δημήτρη Λιγνάδη ως βιαστή του μίλησε η πολιτική αγωγή αναφερόμενη στον τρόπο εξέτασης του μάρτυρα από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου. Οι έντονες αντεγκλήσεις σημάδεψαν την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με την πρόεδρο, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις να παρεμβαίνει για να πέσουν οι τόνοι.

Ο μάρτυρας δέχτηκε το «σφυροκόπημα» της υπεράσπισης του προφυλακισμένου σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη σε μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της μαρτυρίας του. Μάλιστα, στο επίκεντρο βρέθηκαν και δημοσιευμένες καλλιτεχνικές φωτογραφίες του ενώ χρειάστηκε να διευκρινίσει τι απεικονίζουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, σχόλια αλλά και γέλια στο ακροατήριο.

«Μην μπερδεύεστε, αυτό παραπέμπει. Είναι σκιά από κλαδί…» απάντησε ο μάρτυρας στην υπεράσπιση με την πολιτική αγωγή να σχολιάζει «Μόνο πέη βλέπει μπροστά του…». Όταν ακούστηκαν γέλια στο ακροατήριο ήταν η σειρά της υπεράσπισης να σχολιάσει λέγοντας: «Θα κλάψετε πολύ πικρά όλοι εσείς. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος» και το ακροατήριο να αντιδρά αναφέροντας ότι δέχονται απειλές.

«Ο τρόπος ερωτήσεων είναι σεξιστικός και ρατσιστικός»

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι «ο τρόπος ερωτήσεων είναι σεξιστικός και ρατσιστικός» και αρνήθηκε να απαντήσει με την πολιτική αγωγή να καταγγέλλει ότι στόχος της υπεράσπισης είναι να «ξεφτιλίσει τον μάρτυρα και να βγάλει όλα το ομοφοβικά». «Έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι!» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «συνειδητή παραπληροφόρηση» και «παρελκυστικές ερωτήσεις».

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου, με σειρά ερωτήσεων της στον μάρτυρα επέμεινε στον ισχυρισμό της «πολιτικής σκευωρίας» βάζοντας στο «κάδρο» και άλλα πρόσωπα που επιθυμούσαν, όπως λέει, να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Θέατρο και απώτερο στόχο «το ξήλωμα του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του».

  • Υπεράσπιση: Όλοι έλεγαν ότι θα βγουν δεκάδες ηθοποιοί, μαθητές θεατρικών σχολών, παιδιά από σχολεία, και δεν έχει βγει κανείς. Η ιστορία περιορίστηκε, τελικά, σε δυο παραγεγραμμένες καταγγελίες και όσοι ήρθαν εδώ. Λέτε για δυο ηθοποιούς που σας πλησίασαν να σας πουν ότι έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Ποιοι ήταν;
  • Μάρτυρας: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτείται και το facebook έχει γεμίσει συνθήματα. Είναι δεκάδες ηθοποιοί. Αυτοί οι δύο μου εκμυστηρευθήκαν μετά την ανάρτησή μου. Όταν άρχισε ο κ. Κούγιας να μιλά για επαγγελματίες ομοφυλόφιλους μου είπαν ότι δεν μπορούν να βγουν και να καταγγείλουν. Νομίζω αν κάνουμε υπομονή μπορεί κάθε έξι μήνες να είμαστε εδώ…

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έγινε αποδέκτης «φιλικών προειδοποιήσεων» να μην προσφύγει στη δικαιοσύνη ενώ απαντώντας σχετικά με τον μονόλογο τον οποίο κλήθηκε, όπως λέει, να απαγγείλει την ημέρα που βιάστηκε σημείωσε: «Ήθελε να ήμαστε όλοι Τομ, να υπάρχει μια ταύτιση των θυμάτων με τον ήρωα. Δεν θα απολογηθούμε για το μοτίβο του βιαστή μας».

  • Υπεράσπιση: Είναι σύμπτωση;
  • Μάρτυρας: Ξέρετε πόσοι Τομ υπάρχουν εκεί έξω αυτή τη στιγμή;

Ο μάρτυρας κατέθεσε μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο ακροατήριο. Μάλιστα, ένα από τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν την δίκη σήκωσε το κινητό του και βιντεοσκόπησε την διαδικασία με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

«Για δέκα δευτερόλεπτα μόνο και το έσβησα. Επειδή ότι το έκαναν κι άλλοι και το έκανα κι εγώ» είπε με τον εισαγγελέα της έδρας να εξηγεί ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα και θα πρέπει να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα.