Εδώλιο «δείχνει» το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σε 14 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014 που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση υπεξαίρεσης χιλιάδων ευρώ τα οποία «βαφτίστηκαν» βοηθήματα και δάνεια για υπαλλήλους του Υπουργείου.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα του παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους κατηγορούμενους οι οποίοι είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά ποσό που ξεπερνά τις 281 χιλιάδες ευρώ, το οποίο κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, φέρονται να χορηγήθηκε μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ενώ στην πραγματικότητα μπήκε στις τσέπες των κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, από το Ταμείο εκταμιεύθηκαν συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων . Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως 88 υπάλληλοι που εμφανίζονται ως δικαιούχοι με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα ενώ το ίδιο “πιθανολογείται βάσιμα” και για πολλούς ακόμη.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την κατηγορία, πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων , φροντίζοντας μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν, μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα με αποτέλεσμα να παραγράφεται η οφειλή.