Μια απίστευτη ιστορία αποκαλύφθηκε στην Αχαΐα και οδήγησε στη σύλληψη ενός ιδιοκτήτη μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή της Χαλανδρίτσας.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη από την αστυνομία, το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων, αλλά και της εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς σύμφωνα με δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, ανάγκαζε αλλοδαπούς να εργάζονται στην επιχείρησή του, χωρίς να τους προσφέρει υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι ζούσαν σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα έπαιρναν ως αντίτιμο για την εργασία τους ένα πιάτο φαγητό. Το όλο θέμα έφτασε στην αντίληψη της αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε εις βάρος του επιχειρηματία και της επιχείρησης στην υπηρεσία του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα ο οποίος στη μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα απασχολούσε Ρουμάνους τους οποίους κρατούσε φυλακισμένους. Δύο κατάφεραν να αποδράσουν και ζήτησαν τη βοήθεια της αστυνομίας.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, διερεύνησαν καταγγελία δύο υπηκόων Ρουμανίας, οι οποίοι αιτούμενοι αρωγή και προστασία, κατήγγειλαν την εργασιακή τους εκμετάλλευση από ιδιοκτήτη επιχείρησης πτηνοτροφείου στην Αχαΐα.

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες στις αρχές του τρέχοντος έτους, στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από τον αναζητούμενο υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στη χώρα μας, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεση τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να εργαστούν στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου Έλληνα στην Αχαΐα (πτηνοτροφείο).

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση.

Οι συλληφθέντες επιτηρούσαν συνεχώς τους αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους, προβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εργασιακή τους εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα ο 51χρονος  έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθεί, ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με έναν συλληφθέντα αλλοδαπό, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος υπήκοος Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το πρωί της 11-3-2015, συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας, για τους οποίους προέκυψε ότι τυγχάνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Μάλιστα μέσα σε χρηματοκιβώτιο βρέθηκε 1,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

-Το χρηματικό ποσό του -1.595.115- ευρώ,
-πολυτελές ΙΧΕ αυτοκίνητο,
-πιστόλι με ενενήντα (90) φυσίγγια,
-δύο (2) κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του ημεδαπού συλληφθέντα, είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το έτος 2013.

Στα ανωτέρω θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν ασφαλώς , σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στη Χώρα μας.