Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες σε βάρος συγκεκριμένης
τράπεζας της Πελοποννήσου μέσω υπερτιμολόγησης ακινήτων και παράνομων δανειοδοτήσεων,
εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 81 άτομα (τραπεζικοί υπάλληλοι, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι), που κατηγορούνται για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση, κατ’ εξακολούθηση και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

Ερευνήθηκαν 71 περιπτώσεις παράτυπων δανειοδοτήσεων, στην πλειονότητα των οποίων οι εκταμιεύσεις κατέληγαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ηγετικό ρόλο διαδραμάτιζε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας χορήγησης στεγαστικών δανείων σε τραπεζικό υποκατάστημα επαρχιακής πόλης της Πελοποννήσου. Σε συνεργασία με άλλα μέλη της οργάνωσης, εντόπιζαν πρόθυμους δανειολήπτες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς υπηκόους και στη συνέχεια τους χορηγούσαν παράτυπα στεγαστικά δάνεια.

Αρχικά, ενέκριναν τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι υποψήφιοι αγοραστές- δανειολήπτες, παραποιώντας και πλαστογραφώντας έγγραφα, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο. Στη συνέχεια, μέσω ενός στενού δικτύου συνεργασίας το οποίο διαχειριζόταν ο τμηματάρχης του υποκαταστήματος, οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί- μέλη της οργάνωσης έρχονταν σε συμφωνία με τους πωλητές των ακινήτων και υπερεκτιμούσαν την αξία τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να πωλούνται ακόμη και σε τιμές τριπλάσιες από την πραγματική.

Από την παράνομη δράση της οργάνωσης, εκτιμάται ότι έχει προκληθεί ζημία σε βάρος του τραπεζικού ιδρύματος ύψους 5.000.000 ευρώ.