«Μπλόκο» στην διαδικασία απονομής συντάξεων με την σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών επιχειρούν να βάλουν δυο Ομοσπονδίες και ένας συνταξιούχος με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και ένας συνταξιούχος, ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (45891/2021) για «τον καθορισμό των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών για την εφαρμογή του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021».

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στην μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται  η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα «κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».

Παράλληλα, τονίζουν ότι επιβαρύνεται ο e-ΕΦΚΑ με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών χωρίς, ωστόσο, αυτό να προβλέπεται από το νόμο.