Βόμβα μεγατόνων αναμένεται να σκάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί τρία παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ, με εμπλεκόμενη και στα τρία την ίδια ομάδα, είναι στη λίστα της UEFA. Τα δύο παιχνίδια έχουν χαρακτηριστεί… απολύτως διεφθαρμένα και άλλο ύποπτο.

Για την ίδια χρονιά, 2009-10, υπάρχουν στοιχεία και για οκτώ συλλόγους που αγωνιζόντουσαν στην Β’ Εθνική Κατηγορία και μια ομάδα που αγωνιζόταν στην Γ’.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, διαβίβασε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, τη Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που αφορούν 15 ποδοσφαιρικούς αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων, οι οποίοι διεξήχθησαν το 2010 και που φέρονται με διάφορους βαθμούς υπόνοιας, ως προσυνεννοημένοι.

Τα παραπάνω έγγραφα παραδόθηκαν στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο. Με την ως άνω αναφορά, ζητήθηκε η ποινική διερεύνηση των εγκληματικών πράξεων που ενδεχομένως έχουν τελεστεί.

Όποιος ευθύνεται να πληρώσει

Για το θέμα η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση και ξεκαθαρίζει:

«Η θέση της ΕΠΟ για τα ύποπτα παιχνίδια είναι σαφής και καθαρή: όλα στο φως και όποιος ευθύνεται να πληρώσει. Από κει και πέρα, κάθε στοιχείο που έχει ληφθεί από την UEFA για ύποπτους στοιχηματικά αγώνες, πήρε χωρίς δεύτερη σκέψη το δρόμο προς την τακτική δικαιοσύνη.

Όσοι διατυπώνουν διάφορες αιτιάσεις για την ανάγκη προώθησης των στοιχείων στην αθλητική δικαιοσύνη, δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η αθλητική δικαιοσύνη σήμερα δεν έχει τους μηχανισμούς για να διερευνήσει τέτοιες υποθέσεις σε βάθος, με αποτέλεσμα είτε την ατιμωρησία είτε καταδικαστικές αποφάσεις στηριγμένες σε ενδείξεις. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο μόνος δρόμος προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες για τους ύποπτους αγώνες ήταν αυτό της τακτικής δικαιοσύνης, όπως και έγινε, καθώς όλα τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ άνοιξε πρώτος τον κύκλο των καταθέσεων στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας τη βούληση της Ομοσπονδίας να διευκολύνει τη διαδικασία. Και πράγματι βασική μέριμνα της ΕΠΟ είναι η έρευνα να διευκολυνθεί σε όλα τα στάδιά της, έτσι ώστε να υπάρξει σαφής και ακλόνητη τεκμηρίωση των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Παράλληλα η ΕΠΟ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής/Επιτροπής με την συμμετοχή της πολιτείας, η οποία θα εποπτεύει τους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΠΟ. Για το λόγο αυτό όλες οι αποφάσεις της επί του συγκεκριμένου ζητήματος είναι αποφάσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι όποιος επιχειρεί παιχνίδια στην πλάτη του ποδοσφαίρου θα βρίσκει την ΕΠΟ απέναντι».