Οι εικόνες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών στη Νέα Σμύρνη έχουν προκαλέσει οργή ενώ προκάλεσαν και την παρέμβαση εισαγγελέα.

«Ήταν πολύ βάναυσο. Ενώ ήταν κάτω το παιδί… μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες αν θέλανε… τι το χτυπάγανε; Εκεί εξαγριώθηκα πολύ!», είπε μια γυναίκα στην κάμερα της ΕΡΤ. Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει: «Το παλικάρι το χτυπήσανε πολύ άδικα. Το εγκλωβίσανε εκεί και το χτυπούσαν. Όσο και αν πήγαν γνωστοί και φίλοι να βοηθήσουν… τίποτα. Και μετά έγινε ότι έγινε. Ξεκίνησε από τους αστυνομικούς το επεισόδιο. Ήταν μια οικογένεια εκεί, η οποία καθόταν να πιεί τον καφέ της – έχουμε τρελαθεί ποια τι να κάνουμε…- κουβέντα στην κουβέντα βρήκαν τον νεαρό, έγινε ο χαμός μετά».

«Την ώρα που ο κόσμος άρχισε να διαλύεται άρχισαν να ρίχνουν εδώ χημικά, φτάσανε μέχρι την Αγία Φωτεινή την εκκλησία… πάντα επειδή έχει μεγάλο προαύλιο έχει παιδάκια, έχει ηλικιωμένους, καροτσάκια… ουρλιάζανε χθες το βράδυ», ανέφερε μια άλλη γυναίκα για το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη.

Σημειώνεται πως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου εξακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις από τους αστυνομικούς.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη, θα ερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους μια απλή επιχείρηση ελέγχου για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορονοιού, εξελίχθηκε με επεισοδιακό τρόπο. Το περιστατικό βίας που έχει καταγραφεί σε δεκάδες βίντεο που ανέβηκαν στα social media έχει προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη.

Ήδη έχει διαταχθεί από την Αστυνομία η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Χρυσοχοΐδης Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα

Σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό» τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και είπε πως θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.