Στο Αυτόφωρο όσοι κακοποιούν ζώα

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13:25
18/10/2020
Στο Αυτόφωρο όσοι κακοποιούν ζώα
27
loading

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά ζώων συντροφιάς, καθώς με εγκύκλιο της ζητεί αυστηρή τήρηση του νόμου ώστε να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι υπεύθυνοι στις περιπτώσεις κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με την επίμαχη εγκύκλιο ζητεί από τους εισαγγελείς όλης της χώρας να κινείται η άμεσα αυτόφωρη διαδικασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς και αξιώτικής αντιμετώπισης των ζώων.

Η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας με μετατροπή του αδικήματος για την κακοποίηση των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : Ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρμόδιας για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπεύθυνων Εισαγγελέων, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δημοσίων κτημάτων, ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας ζώων, αλλά και με αφορμή του ότι σημειώνονται κατά καιρούς και πρόσφατα, πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων, σας υπενθυμίζω την τήρηση προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επισημαίνω τα ακόλουθα :

Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες .αναρτήσεις στο διαδίκτυο , καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή σας.

Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.

Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α', β' και γ' και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Επισημαίνεται δε η σημασία και η σοβαρότητα των ως άνω θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων, δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Εξάλλου τα σχετικά θέματα αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κύκλος βίας - Παιδική κακοποίηση» που οργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στις 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ανώτατοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Αστυνομίας Πολιτειών των ΗΠΑ.

Τέλος να μας ενημερώνετε για παραβάσεις του ως άνω νόμου κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και ιδιαίτερα για πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας και για τις ενέργειές σας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Ο ΝΕΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

  Ο ΖΩΟΦΑΣΙΣΜΟΣ

 2. avatar θα ρθουν εκλογες

  θα παρετε τα ....να μην γραψω

 3. avatar Ψάρεμα – κυνήγι εξαιρείται

  ή θα τους πηγαίνει μέσα η μαντάμ ως βασανιστές ;

 4. avatar Λοp

  Τι είναι κακοποίηση και ποιός την ορίζει; Όταν δεσποζόμενα ή αδέσποτα επιτίθενται σε ανθρώπους, ισχύει το αυτόφορο των ιδιοκτητών ή των φιλοζοικών. Είναι κακούργημα ; Ας με βοηθήσει κάποιος. Δεν γνωρίζω

  1. avatar Stateless

   Σε άμυνα και άνθρωπο μπορείς να σκοτώσεις.
   Ο νόμος μιλάει για τη κοινή κακοποίηση των ζώων.

 5. avatar Καμια ελπιδα

  Τρομαζω με τα τοσα σχολια κατα των ζωων που διαβαζω! Αντι να χαιρομαστε που επιτελους θεωρειτε εγκλημα η κακοποιηση οποιουδηποτε πλασματος, ψαχνουμε τι θα γινει αν μας δαγκωσει ενα αδεσποτο, αν αφησει ο αλλος τα κακα του....αν εχουμε εμεις παιδεια δεν θα υπαρχουν ουτε αδεσποτα ουτε τιποτα. Τα ζωα επιτιθονται μονο αν τα εχει αγριεψει ο ανθρωπος (πεινα, ξυλο, εγκλεισμος, δεσιμο). Ο ανθρωπος που μπορει να βλαψει/σκοτωσει ενα ζωο, ευκολα θα βλαψει/σκοτωσει και ανθρωπο.

 6. avatar Απόδημος

  Μην επικαλείστε τους ζωόφιλους στις ΗΠΑ και μην παραπλανήτε τους Έλληνες γιατί εδώ στις ΗΠΑ που ζώ ναι μεν αγαπούν τα ζώα αλλά η αστυνομία θανατώνει τους σκύλους που δαγκώνουν ανθρώπους και σέρνει στα δικαστήρια τους ιδιοκτήτες σκύλων που τα αφήνουν αδέσποτα. Στην πόλη που ζώ δεν υπάρχουν καθόλου αδέσποτα σκυλιά γιατί τα μαζευει και τα θανατώνει η αστυνομία αν δεν βρεθούν οι ιδιοκτήτες και δεν τα αναλάβουν οι σκυλοφιλικές οργανώσεις.

 7. avatar Χαλαρώστε !

  Με βάση το νέο νόμο αν ένα σκυλάκι αφήνεται κλειδωμένο σε ένα μπαλκόνι και ουρλιάζει οποιαδήποτε ώρα θα πρέπει να καλείται η αστυνομία και ο ιδιοκτήτης να πηγαίνει αυτόφωρο για κακούργημα εφόσον αυτό συνιστά κακοποίηση.Σωστά ?

 8. avatar Λη

  Αν δω ιδιοκτητη ζωου που δεν μαζευει τα περιττωματα του ,να παρω το 100 αμεσως να τον καταγγειλω? Μπορω ? Η θα μου αμολυσει το σκυλο πανω μου ?

 9. avatar Ποπαυ

  Επιτέλους μια κυβέρνηση που σκέπτεται τα κακόμοιρα τα ζωντανά. Στην ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΑΊΔΟΥΡΑΚΙΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ Ο ΝΟΜΟΣ?? ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.

 10. avatar .!.

  τι εγινε??χαλαστηκατε ολοι οι [...] ε??δεν πειραζει....καιρος ήταν να καταλάβετε ότι ολα τα όντα του πλανήτη εχουν τα ίδια δικαιώματα πανω σ αυτόν!!!να ξέσπατε τα κόμπλεξ και τ απωθημένα σας πλέον στα μουτρα σας και σε οσους σας ανέχονται!!!

  1. avatar Και το φαγητό του σκύλου σου

   έχει τα ίδια δικαιώματα με το σκύλο σου ή εξαιρείται ....... ?

 11. avatar Έλεος !!

  Τελικά σε αυτή την χώρα το παράλογο ακούγεται λογικό θα τρελαθούμε τελείως μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί τα τελευταία χρόνια γεμίσαμε αδέσποτα?
  Ποιος ευθύνεται για αυτό μήπως αυτοί που τώρα κόπτονται και καλά για τα δικαιώματα των γατόσκυλων, αδιάφοροι άνθρωποι που θεωρούσαν παιγνίδι την εκτροφή ζωντανού και όταν τα βαρέθηκαν τα πέταξαν στους δρόμους και τώρα ζητούν τα ρέστα...

 12. avatar Ηλίας ΡΕΝΙΟΣ

  Άσυλο λοιπόν κ.δικαστες στους ασεβείς \"φιλοζωους\",οι οποίοι αφήνουν άλυτα τα σκυλιά σε πάρκα όπως του Τρίτση,που δεν μαζεύουν τα περιττώματα τους, που πάνε σε πλατείες &τα αμωλανε πάνω στο γκαζόν,που επιτίθενται σε πολίτες & ανυπεράσπιστα παιδακια,όπως μου επιτίθενται & εμένα στο πάρκο Τρίτση 4παρακαλω,στο σημείο προσκόπων εκεί που γυρίζουν το σήριαλ παρουσιαστε.Δηλαδη κάποιοι παίρνουν σκυλιά δεν μπορούν να τα διαχειριστούν ,τα αμωλανε,τα παρατάνε & πρέπει όλοι οι άλλοι η πλειοψηφία να υποστούμε την ανοησία τους.Αληθεια για την αυτοδικια των φιλοζωων δεν έχετε θέση; Ή όλα εντάξει.Εχετε υποχρέωση όπως προστατεύετε τα σκυλιά ,να προστατεύσετε &τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με τα αδέσποτα, αγέλες & κακοποιούνται από αυτά.Το ξανά γράφω μήπως πρέπει να δημιουργηθεί ένα αντί ζωικό κίνημα&να τρέχει εξ ίσου σε όποιον ιδιοκτήτη σκύλου κάνει κακό με την απερισκεψία του,έξω από το σπίτι του &να διαμαρτύρεται &να απαιτεί από τον κάθε Βορίδη& υπουργό δικαιοσύνης;Νισαφι ποια με τον κατ\' επιφαση φιλοζωισμο σας,πρώτα ο συνάνθρωπος σας εκεί να δείξετε τον πολιτισμό σας.

  1. avatar Πολύ σωστά !

   Όταν όμως σας επιτέθηκαν τους κάνατε μήνυση? Μήπως έχουμε και εμείς ευθύνη ? Χωρίς την προσπάθεια όλων μας τα ζώα και τα ζώα που τα παρατάνε θα είναι αυτή τη χώρα ανώτερα από τον άνθρωπο...

 13. avatar Σιχαίνομαι τους snowflakes

  Εκτός απο σκύλους και γάτες ποιά άλλα ζωντανά εννοούν ζώα? Τον αρουραίο που καταστρέφει και μολύνει, το κουνάβι που τρώει κότες (και άλλα pests που υπάρχουν). Δηλαδή εμείς στα χωριά θα μπούμε φυλακή επειδή μπήκε άγριο ζώο στον κήπο μας και το κοπανήσαμε? Ας έρθουν οι [...]φιλόζωοι - snowflakes επαρχία να [...] μαλί όταν ξαφνικά σηκώνεσε την νύχτα απο φασαρία και ανακαλύπτεις οτι αγριογούρουνο σαρώνει τον κήπο σου, το κουμπουριάζεις ή οχι? Συμφωνώ οχι στην κακοποίηση αλλά οχι να φτάνουμε ενα ζώο να έχει την ίδια αξία με τον άνθρωπο, έλεος.

 14. avatar PerMan

  Μια παρατήρηση και εγώ.
  Αν μου επιτεθεί σκύλος με ιδιοκήτη (αφεντικό), με τραυματήσει ή ακόμη και με σκοτώσει, ο ιδιοκτήτης (αφεντικό) τι θα παθει?
  Αν μετά τον τραυματισμό μου πάω και του σπάσω την κεφάλα, του ιδιοκτήτη (αφεντικό) , τι θα πάθω? Αν πεθάνω θα καθαρήσουν τα παιδιά μου, είναι και τσαμπουκάδες.
  Όσο για τα αδέσποτα οι Δήμοι τι κάνουν?
  Για την ιστορία έχω και εγώ σκύλο και γάτες. Το σκυλί χρειάζεται εκπαίδευση, να υπακούει και να μη αλωνιζει στα σοκάκια και στους δρόμους.
  Μετρήστε τα ανθρώπινα θύματα τα τελευταία χρόνια!!!
  Τώρα αν ο Άρειος Πάγος και οι Εισαγγελείς θέλουν να προστατεύουν αυτούς τους μπαγλαμάδες με τα σκυλιά φονιάδες, να μας το κάνουν γνωστό.
  Είμαι και εγώ πολίτης, ξέρω τα δικαιώματά μου και τις υποχρεώσεις μου.

 15. avatar Ερατοσθένης

  Οταν τα αδέσποτα επιτίθενται στους ανθρώπους και μερικοί χάνουν και τη ζωή τους ,ποιος πρέπει να πάει αυτόφωρο;

  1. avatar Σκυλόφιλος

   Ο Δήμος που μας φορολογεί για να ταίζουν τα αδέσποτα και οι πολιτικοί μας που τα προστατευουν,πρέπει να πάνε αυτόφορο

  2. avatar Χμ…

   Λογικά το αδέσποτο.

 16. avatar Χβηεβχ7

  Αν σκοτώσω ένα παιδάκι και τη μαμά του στο δρόμο με το αυτοκίνητο όμως δεν παίζει ούτε αυτόφωρο ούτε τίποτα.
  Μια γάτα όμως μπαίνω φυλακή; Αν υπάρχει κάποιος νομικός στο site να μου απαντήσει παρακαλώ.

 17. avatar πρεπει επισης

  να πηγαινουν αυτοφωρο ολοι οι ιδιοκτητες ζωων που δεν τηρουν αυτα που πρεπει απο τον νομο σε οτι εχει να κανει με την διαχειριση των ζωων εντος κατοικημενων περιοχων.

 18. avatar andreasgt

  ο σκυλος αντιστοιχα ή ο ιδιοκτητης του ή αυτος που τον υποθαλπτει σε μια περιοχη, ητοι τον ταιζει, τον παει βολτες και τον αμολαει εξω απ την πορτα του σπιτιου του θα εχει αυτοφωρο σε αντιστοιχη επιθεση; οι κυνοφιλοι- και σε καμια περιπτωση ζωοφιλοι -ας παρουν θεση παρακαλω

 19. avatar Και η Δρ Χάος είναι έξω!

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6738885/doyroy-to-proto-tis-minyma-meta-tin-apologia-gia-to-mati

 20. avatar Περίεργος.

  Αν μου επιτεθεί σκύλος ενώ περπατώ,απλά να καλέσω το δικηγόρο μου;
  Στο σκύλο τι να πω;

  1. avatar oxi βεβαια

   απλα θα τον πατησεις μια κλωτσια στο κεφαλι.. ομορφα και ωραια... και θα φυγεις...

  2. avatar Πόνο Μάσσας

   Την αλήθεια..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει