Αναβιώνει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο αλλά και το εξωτερικό, με τραγική πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα βιολόγο Σούζαν Ίτον όπως αναφέρει το flashnews.gr.

Η 60χρονη επιστήμονας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στα Χανιά, στο πλαίσιο συμμετοχής της σε επιστημονικό συνέδριο στην ΟΑΚ, βρήκε φρικτό θάνατο με το άψυχο σώμα της να εντοπίζεται κρυμμένο σε γερμανικό καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Πλατανιά.

Κατηγορούμενος για τη δολοφονία και τον βιασμό της Σούζαν Ίτον είναι ένας τότε 27χρονος Χανιώτης, καθ’ ομολογία τότε, δολοφόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εξεταστούν 13 μάρτυρες.

Τα άγνωστα στοιχεία της υπόθεσης

«Προκαταβολικά ζητάω συγγνώμη για την πράξη μου και ομολογώ ότι εγώ σκότωσα την Αμερικανίδα βιολόγο». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομολογία του ο κατηγορούμενος στις 15 Ιουλίου του 2019. Μια εβδομάδα νωρίτερα, δύο άνδρες που είχαν χόμπι την εξερεύνηση στις σπηλιές είχαν βρει τυχαία το πτώμα της Σούζαν Ίτον.

Δεκατέσσερις μήνες μετά όμως, όλα δείχνουν ότι σκοπεύει να αρνηθεί τα όσα αρχικά ομολόγησε. Θα ισχυριστεί στο δικαστήριο πως ήταν ένα ατύχημα και ότι από τον πανικό του την εγκατέλειψε στη σπηλιά.

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή του κατηγορουμένου εκείνο το πρωινό είχε ξεκινήσει από το σπίτι του για τον Ταυρωνίτη με σκοπό να κόψει ξύλα για κάτι κλουβιά πουλιών που είχε στο σπίτι του. Στη δεύτερη ομολογία του όμως, λίγες ημέρες μετά, θα παραδεχθεί πως βρισκόταν σε ερωτική υπερένταση και πως ήθελε να προβεί σε σεξουαλική πράξη με κάποια άγνωστη γυναίκα. «Έκανα βόλτες για αρκετή ώρα προκειμένου να εντοπίσω κάποια γυναίκα αλλά μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχα συναντήσει κάποια που να μου αρέσει», θα πει στον ανακριτή σύμφωνα με την kathimerini.gr.

«Προχώρησα με το αυτοκίνητό μου στον δρόμο αλλά μετά από λίγο πιο πάνω έκανα αναστροφή· (…) Είχα νιώσει μέσα μου μια ανώτερη δύναμη η οποία με ώθησε να την ακολουθήσω» είχε πει. Σταματάει για λίγο το αυτοκίνητο και την αφήνει να προπορευτεί. Ξανακάνει το ίδιο. Μέχρι που κάποια στιγμή στρίβει το τιμόνι του προς εκείνη και τη χτυπάει. Η Σούζαν Ιτον είναι γονατισμένη, γυρνάει και τον κοιτάζει. «Πήρα ξανά φόρα και χωρίς να σταματήσω πέρασα από πάνω της με το αυτοκίνητο. (…) Η γυναίκα βρισκόταν πεσμένη ανάσκελα και η ρόδα του αυτοκινήτου μου είχε πατήσει στην κοιλιά της».

Θα ομολογήσει πως πλέον νιώθει έντονα επιθυμία να ασελγήσει πάνω της και ενώ δεν έχει τις αισθήσεις της. Στην κατάθεσή του περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πώς τη βιάζει τρεις φορές.

Η νέα εκδοχή

Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων και από τα ευρήματα δεν προκύπτει γενετικό υλικό του δράστη στη γυναίκα. Παρότι οι ιατροδικαστές είχαν προειδοποιήσει πως οι προχωρημένες σηπτικές αλλοιώσεις καθιστούσαν τα δείγματα μη επαρκή, τα ευρήματα δημοσιοποιούνται ως «ανατροπή» και τότε ο άνδρας θα αρνηθεί για πρώτη φορά πως τη βίασε.

Τον Ιανουάριο έχει πια αλλάξει τελείως τα όσα έχει αρχικά καταθέσει: Ισχυρίζεται πως επρόκειτο για ατύχημα και πως υπό την πίεση των Αρχών είχε πει ψέματα. «Είχα πει αυτά που θεωρούσα πως ήθελαν να ακούσουν», επαναλαμβάνει έκτοτε στους δικούς του, στον δικηγόρο του αλλά και στους ιατρούς της ψυχιατρικής κλινικής που τον παρακολουθούν.